Skip to content

Iedereen heeft het over de work-life balance, maar wat betekent dat nu precies? Als je thuis e-mails beantwoordt, zit de balans dan scheef? Zo zwart-wit is het natuurlijk niet. 

Als HR-team of leidinggevende komt het erop aan om het niet alleen over de work-life balance te hebben, maar ook echt iets te ondernemen of het goede voorbeeld te geven. Stel een beleid op dat een goede work-life balance toelaat, en benadruk het in je interne communicatie.  

En wat kan je doen als werknemer? We verzamelden 6 componenten van de work-life balance. Als je deze onder de knie krijgt, zal het beter lukken om je werk thuis los te laten. 

1. Zelfmanagement

Jezelf voldoende ‘managen’ kan al een uitdaging zijn: vind maar eens de tijd om voldoende slaap te krijgen, te sporten, gezond te eten én een sociaal leven te onderhouden. En dan komt daar nog eens werk bij. 

Het besef dat je beschikbare middelen en tijd niet onuitputtelijk zijn, is hierbij belangrijk. Maar vergeet zeker ook niet dat je zelf het heft in handen moet nemen. Laat dat door niemand anders overnemen, en zoek een evenwicht dat voor jou werkt. 

Wat kan je werkgever doen om dit te bevorderen? Een mogelijkheid is een ‘use it or lose it’-beleid voor vakantie. Op die manier worden werknemers aangespoord om vakantie te nemen wanneer dat nodig is. 

2. Time management

Efficiënt time management houdt in dat je optimaal gebruik maakt van je dag en de ondersteunende middelen die je daarbij kan gebruiken. 

Een evenwicht is er als je tijd en middelen de uitdagingen van die dag matchen

Er zijn enkele manieren om je time management te verbeteren

  • Stel doelen op voor jezelf, bijvoorbeeld in de vorm van een to do-lijstje. 
  • Deel taken op in zaken die zowel belangrijk als dringend zijn, en zaken die belangrijk of dringend zijn. Dit zal helpen om prioriteiten te bepalen. 
  • Welke zaken doe je het best op welke moment? Zijn er bijvoorbeeld taken die ‘s morgens vlotter gaan? 
  • Verzamel op voorhand de juiste tools om specifieke taken uit te voeren.

Je werkgever kan je hierin ondersteunen door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden om thuis te werken, of met glijdende uren.

3. Stress management

Doordat het leven in het algemeen, en zeker ook onze jobs, almaar complexer worden, is stress onvermijdelijk. Het wordt steeds moeilijker om rust te vinden. Een goede tip: probeer je zowel thuis als op het werk op één ding tegelijk te concentreren. Multitasken zorgt bij de meeste mensen alleen maar voor meer stress. 

Je leidinggevende kan stress verminderen door ervoor te zorgen dat de prioriteiten duidelijk zijn, een rustige omgeving voorzien om in te werken en op tijd in te grijpen indien nodig.  

4. Veranderingsmanagement

Verandering is één van de weinige constanten in de wereld van vandaag, zowel op het werk als thuis. Het voortdurend vinden en toepassen van nieuwe methoden en bestaande methoden aanpassen, is cruciaal voor een succesvolle carrière en een gelukkig privéleven. 

Effectief veranderingsmanagement vanuit de werkgever houdt in dat er regelmatig en in onderling overleg inspanningen worden geleverd om ervoor te zorgen dat de omvang en het tempo van de veranderingen op het werk je niet overweldigen. 

Daarnaast is een goede communicatie over die veranderingen ook belangrijk. 

5. Technologie-management

Goed technologie-management houdt in dat je er steeds voor moet zorgen dat technologie je van dienst is, en niet dat jij ten dienste staat van technologie. 

Er komen in een versneld tempo nieuwe technologieën en tools bij, dus zorg ervoor dat je mee bent. Dit wil niet zeggen dat je alles moet kunnen en van elk nieuw snufje op de hoogte moet zijn, integendeel. 

Maak een slimme keuze en bekijk welke technologie je verder kan helpen, zowel op het werk als privé. Verdiep je daarin, en laat de rest links liggen.

Je werkgever kan deze component faciliteren door de nodige opleidingen en hulplijnen te voorzien op het werk.  

6. Management van je vrije tijd

Eindigen doen we met de component van work-life balance die het meest over het hoofd gezien wordt: management van je vrije tijd

Rust en ontspanning zijn heel belangrijk voor een goede work-life balance, en het hebben van voldoende vrije tijd is een essentieel onderdeel van een gelukkig leven. 

Te veel van dezelfde vrijetijdsbesteding wordt al snel eentonig. Efficiënt management van je vrije tijd vereist dus voldoende afwisseling tussen verschillende activiteiten. 

Je werkgever heeft hier natuurlijk weinig invloed op. Het enige wat hij of zij kan doen is ervoor zorgen dat je voldoende vrije tijd hebt die je zelf kan invullen. 

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!