Afgestudeerd, wat nu? Waarom een job als consultant de perfecte springplank is

afgestudeerd wat nu?

Afgestudeerd, wat nu? Waarom een job als consultant de perfecte springplank is

Je hebt de deuren van de hogeschool of universiteit net achter je dicht getrokken en bent helemaal klaar voor een eerste werkervaring. Een job als finance of HR-consultant is dan het ideale opstapje naar een veelbelovende carrière!

Net afgestudeerd, en nu?

Je hebt je laatste examens afgelegd en barst van het enthousiasme om aan de slag te gaan in je droomberoep. Misschien vraag je je wel af welke meerwaarde je precies kunt betekenen voor bedrijven, maar ook wat jij precies verlangt van een job. Met andere woorden: je evalueert jezelf, stelt duidelijke doelen en … zet je daarna honderd percent in voor een nieuwe uitdaging.

Je eerste stappen in de wondere wereld van werk

Werk vinden begint noodgedwongen bij een zorgvuldige voorbereiding:

  • Stel een professioneel cv op met de nodige informatie over je opleiding, stages, studentenjobs, … en bereid je grondig voor op elk sollicitatiegesprek. Zorg dat je het bedrijf waar je solliciteert door en door kent. Neem je tijd om de bedrijfswebsite uitgebreid te verkennen.
  • Leg de nadruk op relevante vaardigheden. Vermeld zeker die ervaring als scoutsleider, want zulke extra’s maken weleens het verschil tijdens een sollicitatie. Sociaal engagement op je cv geeft je 23 percent méér kans op een gesprek.
  • Ga op zoek naar vacatures op alle mogelijke plaatsen: op jobsites, op LinkedIn, maar ook bij bedrijven zelf. Spontaan solliciteren levert je vaker een job op dan je zou denken!
  • Een laatste tip? Sta open voor tijdelijke opdrachten en interims. Dankzij flexibele jobs geraak je het snelst binnen bij topbedrijven.

Meteen aan de slag als consultant in HR of finance

Natuurlijk zijn niet alle jobs geschikt voor starters. Laat leiderschapsfuncties nog even links liggen en zoek naar jobs waarvoor je ‘natural skills’ en je verse theoriekennis goed van pas komen.

Een job als consultant is in dat opzicht ideaal. Een consultant is iemand die mensen en bedrijven helpt met zijn of haar expertise. Er zijn consulenten in finance, human resources, IT, health, communications, … kortom: in zowat elke sector. Je vakkennis is belangrijk, maar eigenlijk zijn je sociale vaardigheden je belangrijkste troef als consultant. Hoe beter je klanten helpt, hoe sneller je opklimt naar je droomfunctie. De grootste troef is dat je een steil groeipad hebt omdat je voor tientallen klanten en bedrijven werkt en dus in ijltempo ervaring opdoet.

Ten slotte mag je als startende consultant in finance of HR op een mooie verloning rekenen, want deze beroepen staan hoog genoteerd in de lijst van de best betalende starterjobs.

Meteen de koe bij de horens vatten? Solliciteer dan snel voor een van de onderstaande starterjobs!

Delen op:
LinkedInTwitter