Skip to content

De e-commercetrends volgen elkaar in een sneltempo op. Één van de trends die de laatste tijd vaker wordt genoemd, is contextual commerce.

Succesvolle retailers zien digitaal en fysisch als hetzelfde en het is net bij deze organisaties dat je het belang van contextual commerce ziet stijgen. Deze e-commercetrend laat de consument toe om een aankoop te doen in eender welke context en setting. 

Het betekent dat behoeften, invulling en betalingen bij elkaar komen, waardoor het aankoopproces veel sneller verloopt en er niet halverwege wordt afgehaakt. 

Voorbeelden van deze e-commercetrend zijn:

  • Tijdens het zien van een reclamespot, de aankoop van het product doen door op een knop te drukken.
  • In de keuken een Google Home hebben en meteen de boodschappenlijst aanvullen, zodat je producten die (bijna) op zijn, niet terug vergeet aan te kopen.
  • Shoppable tags op Instagram en de buyable pins op Pinterest.

Bye bye, salesfunnel

Doordat het aankoopproces helemaal verandert bij deze e-commercetrend, kan er niet meer gesproken worden van een salesfunnel

De traditionele funnel volgde steeds dezelfde stappen:

  • oriëntatie
  • overweging
  • keuze
  • upselling
  • transactie

Om dan op het einde van de funnel retargeting in te zetten zodat er (hopelijk nog) retentie kan worden gerealiseerd. 

Bij contextual commerce bevindt de klant zich reeds in een comfort zone

Dankzij deze positie van de klant kunnen er een aantal fases van de funnel worden overgeslagen. De klant bevindt zich namelijk al in een juiste ‘context’ om de aankoop te doen. 

Als organisatie zorg je ervoor dat de mogelijkheid om over te gaan tot aankoop zich ‘aanpast’ naar de context van de klant en niet omgekeerd. Je gaat niet verlangen van de consument dat hij zich aanpast naar jouw context. 

Jouw klant kan in zijn comfort zone blijven terwijl de aankoop wordt verricht. 

Daardoor is er geen oriëntatiefase nodig waarbij er een bezoek aan een (online) winkel wordt gemaakt. Puur door content in te zetten op de juiste tijd en plaats, in combinatie met artificial intelligence, komt de potentiële klant rechtstreeks in de overwegingsfase.

Tussenstap

Ondertussen zijn er sowieso al vele online shops afgestapt van het verouderde en gefragmenteerde aanbodmodel waarbij er voor elk product een aparte webshop is. Zocht je een boormachine, hoefde je er vroeger maar een .nl of .be achter plaatsen en kwam je op een website die alleen boormachines en toebehoren in de aanbieding had.

Webshops zoals Bol en Coolblue zitten momenteel in een tussenfase naar contextual e-commerce. Voorlopig volgen zij nog één van de voorgaande e-commerce trends, namelijk een uitgebreid aanbod op één marktplaats aanbieden. 

Door minder gefragmenteerd te zijn en met één marktplaats te werken wordt er meer ingespeeld op de context van de behoeften van de consument. De volgende stap is de communicatie aanpassen aan diens context.

Hoe dit in de toekomst meer vorm gaat krijgen, weten we nog niet. Dit is heel afhankelijk van de verdere evoluties in AI, want daarmee is deze verandering toegankelijk voor bedrijven.

Hou dus zeker deze e-commercetrend in de gaten, want voor je het weet doet iedereen aan contextual commerce.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!