Blog

Kennis is er om te delen

De dagelijkse valkuilen van een HR-medewerker en hoe ze te ontwijken …

Geen twee HR-medewerkers hebben hetzelfde takenpakket. Human resources is nu eenmaal een enorm domein met tal van disciplines en verantwoordelijkheden. Toch komen veel HR-medewerkers in aanraking met dezelfde problemen. Een overzicht.

HR-medewerker

Iedereen is anders – en dat is goed

Jij bent jij: je hebt je persoonlijke eigenschappen en je talenten, maar ook je ‘blind spots’. En da’s oké, want iedereen heeft er. Maar als HR-medewerker moet je natuurlijk in staat zijn om je in alle standpunten en situaties in te leven, ongeacht het geslacht, de leeftijd en de achtergrond van je kandidaat, klant of collega. Empathie is dan ook een enorme troef voor HR-medewerkers.

Personeelsleden – of collega’s?

Wanneer worden je sympathieke collega’s de medewerkers wiens loon je moet uitbetalen en wiens administratieve probleempjes je moet uitklaren? Een gekende en moeilijke uitdaging voor in-company HR-medewerkers. Externe HR-consultants, die makkelijker hun objectiviteit en professionaliteit behouden, kunnen een uitweg bieden.

Regels naleven – of mensen respecteren?

Human resources draait in de eerste plaats om de mensen. Goeie HR-medewerkers zijn dan ook echte ‘people people’ met oog voor de menselijke kant van elk verhaal. Tegelijk zijn het administratieve uitblinkers die de richtlijnen kennen en nauwkeurig opvolgen. Balanceren tussen de administratieve en de menselijke kant kan moeilijk zijn, maar behoort nu eenmaal tot de uitdagingen van het vak.

Blijven steken in het verleden

De HR-medewerker van de toekomst ziet het groots. Hij of zij ziet grotere patronen in het geheel van individuele gevallen en procedures, en bouwt mee aan een duidelijke langetermijnvisie. Alleen zo kan HR bijdragen tot de groei en ontwikkeling van de onderneming.

Tips voor HR-medewerkers

Werk je in human resources of droom je van een carrière in deze unieke branche? Hou deze tips zeker in het achterhoofd!

 1. Zet een professioneel contact – met eender wie – altijd voorop.
 2. Leer goed luisteren: wat is écht belangrijk voor de klant, de medewerker, …?
 3. Overstijg individuele casussen en denk na over het grotere plaatje.
 4. Grijp je kans om een stap richting toekomst te zetten door opleidingen en workshops te organiseren, externe consultants inschakelen of jezelf bij te scholen over de jongste uitdagingen in de sector.

 

Lees ook: Het takenpakket van een HR-manager

Ben jij momenteel op zoek naar een job in de HR-sector?

Ben jij momenteel op zoek naar een job in de HR-sector?

Ontdek al onze HR vacatures!

En laat je CV achter via onze website.

Delen op:
LinkedInTwitter
2 Reactie's
 • Amy Daens
  Geplaatst op 10:32h, 18 december Beantwoorden

  Heel interessant artikel! Er is vaak een fijne lijn tussen ‘collega’ of ‘personeelslid’ je ziet dit vaak wanneer er iets misloopt. Dan is het al snel ‘personeelslid’ ipv ‘collega’.

 • All4people
  Geplaatst op 11:04h, 01 oktober Beantwoorden

  Leuk artikel!

  Hele interessante invalshoek, wordt niet vaak besproken.

Geef een reactie