Skip to content

“Mijn grootvader was mijn grote voorbeeld.” Philippe Lannoy spreekt openhartig over gezin, familie en carrière. Als telg van hardwerkende Kempenaars die verder keken dan de kerktoren, lag voor hem ook de verleiding in het internationale werk. Afrika, Amerika, Oost-Europa, de voormalige Sovjet-Unie, … hij schrijft het allemaal op zijn conto. Philippe Lannoy begeleidde heel wat organisaties tijdens een changeproces. Vandaag is hij actief als CFO bij Belgoprocess in Dessel.

Philippe Lannoy CFO Belgoprocess verandering

Terug naar de roots

“Mijn ouders hebben een aantal jaren in Congo gewerkt en gewoond”, vertelt Lannoy. Verandering – change – is er bij Philippe Lannoy dan ook met de paplepel ingegoten. Met je hele hebben en houden naar Afrika verhuizen en een aantal jaren nadien de omgekeerde beweging maken, vergt immers enige flexibiliteit. In het gezin waar hij geboren werd, was dat bijna vanzelfsprekend. “Mijn grootvader was voorzitter van de Belgische textielfederatie Fedustria en trok vaak naar het buitenland. Hij was mijn grote voorbeeld. Ik wilde reizen en internationaal werken.”

Niet kieskeurig zijn

Na een klassieke opleiding Latijn-Grieks koos Philippe Lannoy voor toegepaste economische wetenschappen. Later specialiseerde hij zich in het internationale zakenwezen. Opmerkelijk is dat deze CFO in zijn eerste jaren TEW een hekel had aan accountancy. Na de verplichte legerdienst startte hij bij het toenmalige Vormingsinstituut, nu Syntra. “Toen ik op de arbeidsmarkt kwam, was er weinig werk. Bovendien waren de Kempen officieel door Europa erkend als ‘achtergesteld’ gebied. Mijn generatie was blij dat ze aan de slag kon. Echt kieskeurig konden we niet zijn.” Bij Syntra wijdde Lannoy zich aan de coördinatie van cursussen enerzijds en de werving van fondsen bij de Europese Unie anderzijds. “Het lobbywerk lag me wel. Ik moest de dossiers voorbereiden, maar ze ook verdedigen.”

Honger naar meer

Al vond Philippe Lannoy het lobbywerk best prettig, het ambitiebeest beet in zijn been en joeg hem de arbeidsmarkt op. “Ik wilde groeien, ontdekken, reizen,” zegt hij. “Vandaag heb ik dat minder. Ik was erg ambitieus toen ik jonger was, en ik hecht nog altijd belang aan een job met veel verantwoordelijkheden, maar intussen heb ik een grondige analyse gemaakt van mezelf. Ik vind het belangrijker om een goeie tweede man te zijn, de rechterhand van de CEO. Destijds was ik vooral hongerig naar groei en verandering.”

Die ambitie viel niet op een koude steen: een Syntradocent met een eigen accountants- en revisorenkantoor sprak de jonge Philippe aan. Een job in het accountantskantoor zou hem ervaring in het vak bieden. Een goede leerschool, vond ook Philippe, en hij nam het aanbod aan. Ondertussen behaalde hij een postgraduaat fiscale wetenschappen aan de Fiscale Hogeschool in Brussel. Hij bleef twee jaar trouw op post en stapte dan over naar Soudal, waar hij als commerciële kracht ging werken in de export naar de Duitstalige landen. “Bij Soudal heb ik ontdekt dat ik eigenlijk geen salesprofiel heb,” vertelt hij. “Het is belangrijk om voor jezelf uit te maken waar je talenten liggen.”

Menselijkheid op de werkvloer

Na een korte periode bij Soudal keerde Philippe Lannoy terug naar zijn vorige sector: accountancy. Het kantoor waar hij startte, bood hem echter weinig uitdagingen. “Ik kende de job en wist wat ik moest doen, maar ik wilde liever werken aan ingewikkelde dossiers en voor internationaal georiënteerde bedrijven.” PwC kon hem die uitdaging bieden. Ook behaalde hij toen de titel van accountant en belastingconsulent bij het IAB.

“Toen werd me iets anders duidelijk,” vertelt Philippe Lannoy. “Naast het feit dat je je job graag moet doen, je de juiste uitdaging moet voelen en een goede dosis tevredenheid moet halen uit je werk, is er ook nog het menselijke aspect. Die les heb ik mijn hele carrière meegedragen. Hoe mensen met elkaar omgaan op de werkvloer is erg belangrijk. Ik besteed daaraan nog altijd veel aandacht en tijd. Ik voel me als CFO níét te beroerd om bij een zieke medewerker op bezoek te gaan, bijvoorbeeld. We zijn uiteindelijk allemaal mensen en dat is niet anders op de werkvloer.”

“Hoe graag ik ook bij PwC werkte,” concludeert Lannoy, “en hoe mooi de mogelijkheden binnen het bedrijf ook waren, ik zat niet op dezelfde golflengte als het management op het vlak van coachen van medewerkers – en daar hield het verhaal voor mij dus op.”

Op de internationale toer

Bij Metallo Chimique begon het internationale luik van Philippe Lannoys carrière pas écht. “In die periode heb ik als controller erg veel gereisd. Je komt dan wel niet op de toeristische plekjes, je proeft wel degelijk van de cultuur, de manier van werken, de menselijke omgang, …”

Philippe Lannoy focuste zich op Europa, de toenmalige Sovjet-Unie, Noord-Afrika en Zuid-Afrika. “Ik zat erg goed in mijn vel in deze job, kwam in contact met verschillende culturen en leerde dat ik een goede diplomaat ben. Ook vandaag, als er moeilijke gevallen voorliggen, word ik ingeschakeld om zaken op een diplomatische manier aan te pakken.”

Thuiskomen

Na een korte tussenstop bij General Electric, waar hij een project van zes maanden leidde, startte Philippe Lannoy bij Deloitte. In het kantoor in zijn geboortestad Turnhout werkte hij aan het imago en de uitstraling van het kantoor. Vervolgens kwam Lannoy bij Ecover terecht. “Bij Ecover ging een heel nieuwe wereld voor me open”, vertelt hij. “Dat bedrijf had echt een ziel. Het ademde duurzaamheid uit. Een woord dat vandaag gretig als marketingterm in de mond wordt genomen, maar in die tijd was duurzaamheid echt nog geen gekend begrip. Veel had te maken met de toenmalige CEO, Mick Bremans. Hij leidde dat bedrijf met hart en ziel. Voor mij was het echt thuiskomen. Ik dacht dat ik voor de rest van mijn carrière bij Ecover zou blijven.”

Philippe Lannoy startte bij Ecover als finance manager, maar gaandeweg kreeg hij grotere en andere verantwoordelijkheden, zoals legal, aankoop, IT en insurance. “Ik heb bij Ecover de periode van grote change en groei kunnen meemaken. Dat was een mooie tijd. Opnieuw kwam het belang van het menselijke contact boven. We hadden een oersterk managementteam. De overname van een Zwitsers bedrijf, de opening van een tweede fabriek in Frankrijk en een verkoopsentiteit in Duitsland dreven op de kracht van dat team.”

Toen de Zweedse aandeelhouder die Ecover als een van de vele bedrijven in zijn portefeuille had, overleed en zijn vier kinderen het van hem overnamen, veranderde er helaas veel in de organisatie. Nagenoeg het volledige managementteam werd na verloop van tijd vervangen. “De Nederlandse holding boven Ecover bood aan om me in huis te nemen, en ik heb die kans met beide handen gegrepen. Maar elke dag heen en weer rijden naar Rotterdam was moordend voor mijn gezins- en sociale leven, en na een jaar heb ik de samenwerking stopgezet.”

Gelukkig bij Belgoprocess

Vijfenveertig was Philippe Lannoy toen hij op zoek ging naar werk, met een uitgebreid cv op zak, flink wat expertise, een kleine kater van het Ecover-verhaal, maar vooral veel goesting om een nieuwe uitdaging aan te gaan. “Ik kon bij verschillende bedrijven aan de slag. Ik moest kiezen tussen Belgoprocess of het helpen grootmaken van een kmo. Ik heb toen raad gevraagd aan mijn goede collega bij Ecover, Mick Bremans, en hij leidde me in de armen van Belgoprocess. Dit klinkt misschien alsof ik een keuze maakte voor zekerheid, maar ik heb vooral gekozen voor een job met veel verantwoordelijkheid. En dat in de Kempen, waar mijn roots liggen. Als Kempenaar kan ik hier iets betekenen. De contacten met de gemeenten en andere overheden vind ik bijvoorbeeld belangrijk.”

“Tegelijk krijg ik hier bij Belgoprocess de kans om als directeur de klemtoon te leggen op wat mij na aan het hart ligt: de mensen”, zegt Lannoy. “De samenwerking met je mensen maakt of kraakt je project. Coaching en begeleiding zijn erg belangrijk. Ik wil ook echt dat mijn mensen eer halen uit hun job, en dat vraagt van mij natuurlijk wel wat energie. Die energie haal ik dan weer uit de goede samenwerking met de andere directieleden en de relatie met de moedermaatschappij. Sinds ik hier ben, hebben we een heel aantal stappen gezet in het professionaliseren van de organisatie. Ik heb in mijn carrière veel verandering meegemaakt, er vaak ook zelf voor gekozen, en veel change mee gestuurd in organisaties. Bij Belgoprocess wil ik vooral helpen om verandering ten goede te brengen in de organisatie. Ik zit hier goed, ik ben hier gelukkig.”

Belgoprocess en clearXperts

Belgoprocess werkt samen met clearXperts bij belangrijke, tijdelijke projecten. Philippe Lannoy: “Ik wilde graag onze eigen mensen vrijmaken om aan de implementatie van ERP-software te werken. Zo’n implementatie brengt een gigantische verandering mee. clearXperts zorgde ervoor dat wij nu externen hebben die de job van onze eigen mensen kunnen overnemen tijdens deze implementatie. Ook bij Ecover heb ik trouwens al samengewerkt met clearXperts. Ik had toen iemand nodig voor financiële rapportering, ook in het kader van een ERP-implementatie, en het profiel dat we kregen, was de nagel op de kop.”

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!