Skip to content

Plan je om een eigen zaak op te starten? Dan moet je naast een businessplan, ook een sterk financieel plan opstellen. 

Dit omdat je moet kunnen verantwoorden aan banken wat er zal gebeuren met de zaak indien zij jou investeringsmiddelen geven enerzijds, en anderzijds omdat het natuurlijk belangrijk is om zelf een duidelijk idee te hebben van welke middelen je nodig hebt om van start te gaan.

Een financieel plan is een van de onderdelen van een businessplan die iedere starter zou moeten opmaken. 

Businessplan

Een goed businessplan omschrijft de doelstellingen van de onderneming en heeft een uitgewerkte strategie om binnen een bepaalde termijn die doelstellingen te behalen.

Het is eerst en vooral een handige leidraad voor jezelf. Het geeft je richting en je krijgt een beter beeld van je concepten en plannen. Wanneer je een businessplan uitwerkt, word je ook verplicht na te denken over zaken waar je voordien nog niet bij had stilgestaan. 

Wil je investeerders en banken aanspreken en over de streep trekken om te investeren in jouw plan? Dan is een businessplan een must als begeleidend document bij de voorstelling van je concept.

Eenmaal je van start bent gegaan, kan een businessplan nog steeds handig zijn om de richting waarnaar je wilde gaan met de onderneming, niet uit het oog te verliezen. Daarnaast kan het businessplan je een idee geven van waar je staat na verloop van tijd en waar je wilde staan op dat moment.

Het kan zijn dat het plan nog iets moet aangepast worden, of dat jouw beleid moet worden bijgestuurd om terug in de juiste/vooropgestelde richting te gaan.

Ook voor beslissingen die je in de toekomst wil nemen, kan jouw originele plan houvast bieden.

Wat staat er in een businessplan?

Een businessplan kan er heel verschillend uitzien, maar er zijn enkele elementen die er sowieso uit naar voor moeten komen

Dat zijn:

  • Een beschrijving van het product of de dienst
  • Je bedrijfsgegevens
  • Missie en visie
  • Een marktanalyse
    • klanten
    • concurrenten
    • leveranciers
    • omgevingsanalyse
    • SWOT-analyse
  • Marketingplan
  • Financieel plan

Een hele boterham dus! 

Een groot deel van het businessplan bestaat voornamelijk uit de toelichting en uitwerking van jouw concept, en analyseren hoe de omgeving hierop zal reageren. 

Is er veel concurrentie? Hoe is de vraag? En natuurlijk hoe je het aan de man gaat brengen.

Welke communicatie- en marketingtechnieken zijn belangrijk en wil je opnemen?

Als laatste element heb je dan nog het financieel plan dat moet worden uitgewerkt. Dat is een inschatting van de inkomsten en uitgaven. Wanneer zal het bedrijf winstgevend zijn? En vooral, hoe en op welke termijnen zie je de winst evolueren?

Dat financieel plan kan voor heel wat mensen een ware uitdaging zijn. Daarom gaan we hierop even dieper in op een paar onderdelen.

Een financieel plan uitwerken van a tot z

Bij de uitwerking van een financieel plan is het belangrijk heel realistisch te blijven. Als je er banken en investeerders mee wil overtuigen, dan is het belangrijk om langs beide kanten een realistische representatie te geven van de werkelijkheid.

Stel dat het financieel plan te optimistisch is, dan kan het zijn dat investeerders teleurgesteld zullen worden in de toekomst, of banken te hoge verwachtingen hebben en willen dat je maandelijks meer aflost dan comfortabel is.

Is het een te pessimistisch plan, dan geef je niet echt reden om te investeren in het concept.

Wees dus altijd realistisch. Niet alleen wat betreft het financiële aspect; ook de rest van het ontwerp hoort gedetailleerd in elkaar te zitten.

Er zijn enkele elementen die een financieel plan zeker moet bevatten. Namelijk: kosten, inkomsten en financiële middelen.

1. Kosten

Welke kosten denk je de komende 2 jaar te hebben? Let hierbij op dat alles in de berekening zit. Denk aan eenmalige kosten die je bijvoorbeeld zal maken om op te starten, alsook bepaalde investeringen. Daarnaast heb je ook de typische vaste en variabele kosten die in kaart moeten worden gebracht.

In dit deel ga je ook aangeven wanneer je verwacht break-even te draaien en eventueel winst gaat beginnen maken.

2. Inkomsten

Welke inkomsten verwacht je te hebben, wanneer zullen deze beginnen binnen te komen? Natuurlijk heb je de inkomsten door de verkoop van jouw product of dienst. Maar vergeet zeker niet te checken of je ook van bepaalde subsidies kan genieten.

3. Financiële middelen

Dit onderdeel geeft een overzicht van alles wat je hebt geanalyseerd. Je geeft aan hoeveel budget je effectief nodig hebt om te starten en de eerste twee jaar door te komen, hoeveel je zelf kan inbrengen, en hoeveel je eventueel moet lenen.

Zo heb je een idee waarvoor je staat als je van plan bent een eigen bedrijf te starten.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!