Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Gezonde spanning voor (en tijdens) een sollicitatiegesprek is goed. Het houdt je alert en scherp. Slaat die gezonde spanning bij jou echter altijd om in faalangst? Dan zou dit wel eens ten koste kunnen gaan van die felbegeerde job.

Mensen die last hebben van faalangst ondervinden daar zowel tijdens als voorafgaand aan het sollicitatiegesprek hinder van.

Tijdens het sollicitatiegesprek heb je bijvoorbeeld last van:

  • Klamme handjes
  • Een droge mond
  • Een black-out
  • Rood worden
  • Een angstig gevoel

Ook in de periode voorafgaand aan het gesprek, kun je al de nodige symptomen waarnemen:

  • Rusteloosheid
  • Extreem gepieker
  • Prikkelbaarheid
  • Vermoeidheid

Faalangst leidt over het algemeen tot twee soorten gedrag voorafgaand aan een gesprek. Zo heb je mensen die in overdrive raken. Zij gaan zich, in de mate van het extreme, voorbereiden.

En dan zijn er mensen die vluchtgedrag vertonen. Zij doen juist niet of minder hun best. Ze solliciteren op functies onder hun niveau, zodat ze minder bang zijn om te falen.

Welk gedrag je ook vertoont, faalangst kun je overwinnen!

Relativeer je sollicitatiegesprek

De angst om te falen, legt een enorme druk op je schouders. Een manier om deze druk te verminderen is door te leren relativeren.

Stel jezelf de vraag ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik de job niet krijg?’

Het antwoord op deze vraag, kan je angst om te falen verlichten – een job niet krijgen, is niet het einde van de wereld.

Het betreffende gesprek is dan een goede leerschool geweest, waaruit je input kunt meenemen naar een volgend gesprek.

Overloop je opties op voorhand

‘Als ik deze job niet heb, dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden.’

Het helpt om op voorhand je opties op papier te zetten. Maak een overzicht van plan b, plan c, plan d, enzovoort. Door je opties in kaart te brengen, kun je gerustgesteld naar je sollicitatie vertrekken.

Je bent niet de enige

Voor de meeste functies zoekt men één werknemer. Als je je beseft dat er vaak tientallen mensen reageren op een vacature, dan weet je ook dat er tientallen mensen de job niet krijgen.

Vind je dat deze mensen falen als ze de job niet krijgen? Waarom zou je dat van jezelf dan wel vinden?

Bereid je voor en oefen

Weet je van jezelf dat angst de overhand zal nemen tijdens het sollicitatiegesprek? Bereid je dan zo goed mogelijk voor en oefen antwoorden op vragen hardop.

Door dit te doen, voel je je zelfzekerder en gaat het antwoorden op vragen tijdens een gesprek een beetje op automatische piloot. Je kunt je dan tijdens het gesprek beter concentreren op bijvoorbeeld je gesprekspartner en je houding.

Leer ontspannen

Leer jezelf ontspannen als de stress te veel wordt in aanloop naar een sollicitatiegesprek.

Sporten werkt bij veel mensen goed om het hoofd leeg te maken, maar je kunt ook bepaalde ontspanningsoefeningen of zelfs meditatietechnieken toepassen. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!