Accountant

Als accountant sta je in als de rechterhand van de bedrijfsleider, draag je verantwoordelijkheid over alles wat de financiën omvat en word je ingezet op verschillende accounting projecten.

Bij clearXperts beschikken we over een team van eigen accountants, die we inzetten op tijdelijke projecten van klanten. Deze kunnen zowel van korte, als lange duur zijn. Het grote voordeel van deze tijdelijke projecten, is dat je op korte tijd veel ervaring opbouwt, waardoor je de mogelijkheid krijgt om je binnen de kortste keren tot een echte professional te ontplooien.

Bovendien maak je als accountant binnen clearXperts deel uit van een dynamische en stimulerende omgeving, en kan je bij ons rekenen op permanente evaluatie en continue begeleiding.

Vereisten voor een accountant

Wanneer je bij clearXperts als accountant aan de slag wenst te gaan, dien je aan volgende vereisten te voldoen:

 • Je bent in het bezit van een Bachelor Accountancy & Fiscaliteit of een Master in een economische richting;
 • Je hebt een uitgesproken passie voor finance, maar daarnaast heb je ook inzicht in verschillende administratieve zaken;
 • Bij voorkeur heb je minstens 1 jaar werkervaring in accountancy als je aan de slag wenst te gaan als junior accountant. Voor senior accountant spreken we over een werkervaring van gemiddeld 5 jaar;
 • Je bent een gedreven persoonlijkheid en wil groeien in je job;
 • Je bent een goede en vlotte communicator en hebt een goede kennis van de Nederlandse, Engelse en Franse taal;
 • Je bent flexibel en bent inzetbaar in verschillende soorten werkomgevingen;
 • Je bent geïnteresseerd in IT-toepassingen en je beheerst Excel als geen ander.

Competenties van een accountant

Zoals reeds eerder vermeld, dient een accountant niet alleen cijfermatig sterk te zijn. Hij dient ook organisatorische en leidinggevende vaardigheden onder de knie te hebben.

Hieronder alvast een korte opsomming van evidente en iets minder evidente capaciteiten waarover je dient te beschikken als accountant:

 • Analytische vaardigheden: accountants komen dagelijks in contact met cijfers. Het spreekt dus voor zich dat zij voldoende inzicht moeten hebben om de boekhoudkundige cijfers vakkundig te analyseren en correct advies te verlenen over de winst- en verliesrekeningen;
 • Organisatorische vaardigheden: een accountant werkt dan wel met veel getallen, ook organisatorisch dient hij zorgvuldig te werk te gaan. Hij dient namelijk te allen tijde een overzicht te bewaren zodat hij op een klaar en duidelijke manier alle cijfers kan toelichten aan de ondernemers waarvoor hij werkt. Daarnaast dient hij om te gaan met verschillende deadlines en targets;
 • Wiskundige vaardigheden: een goed wiskundig inzicht hebben, is van groot belang wanneer je accountant wil worden. Je moet financieel kunnen berekenen wat een ondernemer dient te doen om zijn verlies te beperken en zijn winst te verhogen;
 • Communicatieve vaardigheden: een accountant moet mondig genoeg zijn om de geïnterpreteerde, boekhoudkundige cijfers aan de leidinggevende van een bedrijf uit te leggen. Daarnaast moet hij vaardig genoeg zijn om problemen op de tafel te leggen wanneer deze zich voordoen, en om rapporten te schrijven die ingewikkelde materie helder uitleggen.

Takenpakket van een accountant

Als accountant zal je op verschillende domeinen ingezet worden. Volgende zaken maken mogelijks deel uit van je takenpakket:

 • Je werkt mee in het dagelijkse accounting gebeuren;
 • Je behoudt het overzicht over het inboeken van aan- en verkoopfacturen;
 • Je staat in voor de uitvoering van financiële verrichtingen en de BTW-aangiftes;
 • Je staat in voor de voorbereiding van de jaarafsluiting, fiscale aangiftes, enz.

Rekening houdend met je ervaring, is het mogelijk dat je ook de verantwoordelijkheid krijgt over andere zaken en je op termijn zelfs de kans krijgt om een team aan te sturen en zich verder te laten ontwikkelen.

Verantwoordelijkheden van een accountant

De verantwoordelijkheden van een accountant zijn afhankelijk van de klant en het project waarvoor je zal werken. Wordt je ingezet op een kort project? Dan zullen je verantwoordelijkheden er waarschijnlijk iets anders uitzien dan wanneer je langdurig voor een klant werkt.

Over het algemeen zal je hoofdzakelijk bezig zijn met het controleren van de boekhouding en de invulling hiervan, en ben je verantwoordelijk voor de controle van de administratie van personen of bedrijven.

Daarnaast geef je fiscale en/of financieel-economische adviezen, en stel je rapportages, analyses en uitgiftes van verklaringen op. Omdat elk bedrijf met andere IT-toepassingen en softwarepakketten werkt om de boekhouding bij te houden, zal je ook opgeleid worden om hiermee te leren werken.

Carrièrepad van een accountant

Wanneer je accountant bent, zal je eerst als junior of assistant accountant aan de slag gaan. Tijdens deze periode schaaf je continu jouw competenties bij en krijg je de kans om extra opleidingen te volgen.

Na een vijftal jaar groei je door naar een senior functie en kan je mogelijks een (tijdelijke) positie als financieel directeur van een afdeling of onderneming innemen.

Herken je jezelf in de hierboven vermelde vereisten en competenties? Aarzel dan niet om contact op te nemen met clearXperts!

Relevante jobs

  Klaar om samen aan jouw
  toekomst te werken?

  ClearXperts
  Boomsesteenweg 77C
  B-2630 Aartselaar

  T+32 3 871 97 30
  [email protected]