Business Analyst

Als Business Analyst ben je verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de opbouw en de werking van het bedrijf, en richt je je pijlen op een betere financiële toekomst.

Bij clearXperts beschikken we over een team van ervaren consultants en freelancers die als business analyst kunnen worden ingezet. Dit kan zowel voor projecten op korte termijn, als op lange termijn. Verder geniet iedereen binnen ons team van een permanente evaluatie en continue begeleiding, en houden we rekening met jouw ervaring, ambities, competenties en wensen. Op deze manier krijg je voldoende ondersteuning om je skills aan te scherpen en uit te blinken in je job.

Hieronder lichten we toe hoe de functie van Business Analyst eruitziet en over welke vaardigheden je dient te beschikken om deze job naar behoren uit te oefenen.

Vereisten om Business Analyst te worden

Wil je graag als Business Analyst starten bij één van onze klanten? Dan dien je aan volgende vereisten te voldoen:

 • Je beschikt over een hoger diploma in een economische richting;
 • Je kan bij voorkeur al enige jaren ervaring in een gelijkaardige financiële of IT-functie voorleggen;
 • Je bent analytisch zeer sterk;
 • Je spreekt en schrijft Nederlands en Frans en hebt een goede kennis van het Engels;
 • Je hebt ervaring met Excel, Word en PowerPoint.

Competenties van een Business Analyst

Als Business Analyst wordt je binnen verschillende domeinen ingezet. Het spreekt dus voor zich dat je over uiteenlopende competenties en uitstekende organisatorische skills dient te beschikken om het overzicht binnen de afdelingen te bewaren.

Daarnaast dien je ook deze competenties in huis te hebben:

 • Je hebt inzicht in de meest uiteenlopende domeinen, van HR tot marketing;
 • Je ziet meteen waar er zich problemen situeren binnen het bedrijf en hebt hier ook altijd een innovatieve oplossing voor;
 • Je bent hands-on en gedreven ingesteld, en bent in staat om in te spelen op onverwachte situaties;
 • Je gaat planmatig en gestructureerd te werk en je hebt een uitgesproken verantwoordelijkheidsgevoel;
 • Je bent service- en kwaliteitsgericht en werkt tevens tactvol en discreet;
 • Je kan zelfstandig werken, maar kunt net zo goed samenwerken met verschillende teams.

Takenpakket van een Business Analyst

Het exacte takenpakket van een Business Analyst is afhankelijk van het project en de werkgever, maar volgende taken geven je alvast een beeld van wat je kan verwachten:

 • Je analyseert, evalueert en inventariseert de bestaande rapportages;
 • Je legt linken tussen de rapportages en mikt op een optimale afstemming van de rapportages over de verschillende afdelingen heen;
 • Je signaleert risico’s, knelpunten en afwijkingen binnen de organisatie en stuurt de bedrijfsprocessen bij om deze op te lossen;
 • Je groeit uit tot een expert in het gebruik en de optimalisatie van de databasestructuren en -systemen. Je bouwt nieuwe reportings uit zodat afdelingsmanagers optimaal in staat zijn hun afdeling op te volgen;
 • Je volgt dagelijks proactief de KPI’s en reportings op en informeert en adviseert de CEO en CFO waar nodig;
 • Je voert ad hoc analyses uit in functie van de noden van de organisatie;
 • Begeleiden en coördineren van analyses, in functie van toekomstige veranderingen en ontwikkelingen binnen het bedrijf;
 • Anderen ondersteunen en trainen bij het interpreteren en analyseren van relevante rapportages met betrekking tot diverse projecten.

Verantwoordelijkheden van een Business Analyst

Een Business Analyst herkent en vertaalt de behoeftes van een organisatie naar bruikbare (IT-)oplossingen. Concreet betekent dit dat hij onder meer statistische analyses maakt, risico’s signaleert en de eisen van de klant in kaart brengt, allemaal binnen het vooropgestelde financiële budget!

Daarnaast sta je ook in voor het uitwerken en implementeren van nieuwe bedrijfsprocessen of het aanpassen van de reeds bestaande bedrijfsprocessen. De uitwerking en implementatie van deze nieuwe processen wordt besproken met de verschillende afdelingen van het bedrijf en het management.

Wanneer de uitwerking en implementatie van een nieuw bedrijfsproces is afgerond, ben je verantwoordelijk voor het toelichten van dit proces aan de verschillende afdelingen.

Carrièrepad van een Business Analyst

Wanneer je als Business Analyst fungeert binnen een bedrijf, heb je meestal al enkele ervaring op je agenda staan. Je zal dus ongetwijfeld al een aantal eerdere functies hebben doorlopen, alvorens je hier bent terechtgekomen.

Meestal start je in een functie als Junior Business Analyst en kom je terecht onder de vleugels van een Senior. Naarmate je langer actief bent in de business en meer ervaring hebt opgebouwd, zal je zelf doorgroeien tot deze functie en Juniors onder jouw bevoegdheid krijgen.

Ben jij klaar om de volgende stap te nemen richting een carrière als Business Analyst? Neem dan contact met ons op of bekijk onze verschillende vacatures op onze jobpagina.

Relevante jobs

  Klaar om samen aan jouw
  toekomst te werken?

  ClearXperts
  Boomsesteenweg 77C
  B-2630 Aartselaar

  T+32 3 871 97 30
  [email protected]