HR consultant

Als HR consultant ben je bezig met het personeels- en organisatiebeleid van het bedrijf waarvoor je werkt

ClearXperts heeft een pool van eigen HR-consultants en een netwerk van freelancers, die we inzetten voor tijdelijke opdrachten van klanten. Je wordt dus door ons naar verschillende bedrijven gestuurd om hen bij te staan in de verschillende takken van human resources. Naar het management toe heb je een adviserende functie.

Als HR-consultant bij clearXperts heb je een persoonlijk ontwikkelingsplan en bouw je door de verscheidenheid aan projecten heel snel een uitgebreide expertise op. Je krijgt talloze kansen om je social skills aan te scherpen en uit te blinken in je job.

We bekijken hier hoe de functie van HR consultant eruit ziet en welke doorgroeimogelijkheden er zijn.

Vereisten voor een HR consultant

 • Je hebt een passie voor HR, en die passie ontdekte je tijdens je Bachelor- of Masteropleiding in HR of in een menswetenschappelijke richting, zoals psychologie.
 • Je hebt 2 à 4 jaar werkervaring in HR.
 • Een project duurt gemiddeld 8 maanden, daarna start je bij een andere klant. Je bent dus op zoek naar een job met veel variatie en afwisseling.
 • Je bent flexibel en je kan je goed aanpassen aan verschillende werkomgevingen.
 • Je bent gedreven met ambitie om te groeien in je job.
 • Je bent een sterke en vlotte communicator. Qua talen heb je een goede kennis van het Nederlands, Engels en liefst ook Frans.
 • Je hebt voldoende kennis en begrip van de sociale wetgeving.
 • Je bent geïnteresseerd in IT en Excel kent nog maar weinig geheimen voor jou.

Competenties van een HR consultant

 • Je hebt een uitgebreide kennis van HR-management, recruitment, selectie, competentiemanagement … Die kennis deed je op tijdens je studies en/of in een vorige functie.
 • Je hebt genoeg mensenkennis om de juiste kandidaten te vinden voor de job. Je kan perfect inschatten of sollicitanten de nodige soft skills en hard skills hebben om de vacature in te vullen. Verder kun je je makkelijk inleven in verschillende profielen.
 • ‘Going the extra mile’ voor de klant: je geeft niet op en stopt pas als je het probleem opgelost hebt of de juiste kandidaat voor de job gevonden hebt.
 • Je stelt je proactief op om problemen én kansen op te sporen. Je bent op alles voorbereid en weet van aanpakken.
 • Je kan zelfstandig functioneren tussen je werkgever en je klant.
 • Je kan flexibel werken in elke werkomgeving. Omdat je regelmatig verandert van werkomgeving moet je je snel kunnen aanpassen en je overal thuis voelen.
 • Je hebt zin om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Opleidingen schrikken je niet af, integendeel, je kan niet wachten om bij te leren en je hebt ambities om door te groeien.

Zoals je ziet, combineert het DNA van een HR-consultant expertise in human resources-thema’s met heel wat sociale, communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden.

Een HR-consultant met de nodige kennis van zaken, maar zonder overtuigingskracht en flexibiliteit, kan onmogelijk uitblinken in z’n vak.

Takenpakket van een HR consultant

Afhankelijk van jouw talenten en ambities word je ingeschakeld in algemene of meer gespecialiseerde HR projecten op de HR-afdeling van toporganisaties.

Het takenpakket verschilt van bedrijf tot bedrijf.

 • Inhoudelijk lopen de projecten uiteen van Recruiter, Payroll officer, HR Officer, HR Talent Manager, HR BP en alles daar tussenin. Zo ontferm je je bijvoorbeeld over het personeels- en loonbeleid, het aantrekken van nieuwe medewerkers, help je mee met de uitbouw van een professioneel HR beleid, kan je bemiddelen bij conflicten tussen medewerkers of tussen managers en medewerkers,… en nog zoveel meer.
 • Als consultant word je ingezet op projecten van zowel korte duur ( +/- 3 maanden) als projecten van lange duur (tot +/- 1,5 jaar). Je zal aan de slag gaan bij één van onze klanten in Vlaanderen en Brussel.
 • In elk project word je uitgedaagd om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Zo leer je bijvoorbeeld bij elke nieuwe klant werken met hun specifieke IT-toepassingen en softwarepakketten. Elk bedrijf heeft zijn eigen structuur en werkwijze.
 • Je schaaft je competenties continu bij en grijpt de kansen om te leren en te evolueren. ClearXperts biedt jou bovendien ook de kans tot extra opleidingen en trainingen.

Verantwoordelijkheden van een HR consultant

De verantwoordelijkheden van een HR consultant zijn natuurlijk afhankelijk van het bedrijf waarin je terecht komt. Sommige HR-consultants nemen het hele human resources-pakket voor zich, terwijl anderen gespecialiseerd zijn in een bepaald onderdeel van het vak, zoals recruitment, HR-management, opleiding, loonadministratie

Bovendien vervullen HR-consultants vaak een dubbele functie. Enerzijds adviseren ze het management over de werving, selectie en opleiding van medewerkers. Anderzijds hebben ze een uitvoerende en adviserende rol binnen het HR-departement.

Carrièrepad van een HR consultant

Bij HR liggen er verschillende carrièrepaden voor je open. Je komt voortdurend tot nieuwe inzichten, ontwikkelt dagelijks je eigen kennis en vaardigheden, je krijgt de kans om opleidingen te volgen en op termijn zijn er zeker doorgroeimogelijkheden.

Voor je HR Consultant wordt, ben je meestal eerst een paar jaar Junior Consultant of vervul je een andere functie in HR, en nadien kan je bijvoorbeeld Senior Consultant worden of doorgroeien tot HR Business Partner.

Als Business Partner kan je het volledige human resources-beleid van een firma ontwikkelen en toepassen.

Herkende je jezelf al in de hierboven vermelde vereisten en competenties? Voeg daar nog deze eigenschappen aan toe, en je bent wellicht de geknipte persoon voor een mooie carrière in HR:

 • Teamspirit is heilig voor jou.
 • Passie en gedrevenheid zijn je op het lijf geschreven
 • Je hebt commerciële feeling en uitstraling.
 • Je bent een harde werker, met een positieve ingesteldheid.
 • Multitasken beschouw je als een uitdaging.
 • Je bent een doorzetter die er alles aan doet om de juiste kandidaat aan de juiste werkgever te koppelen. Deze commerciële drive is onmisbaar als je wilt doorgroeien.

Relevante jobs

  Klaar om samen aan jouw
  toekomst te werken?

  ClearXperts
  Boomsesteenweg 77C
  B-2630 Aartselaar

  T+32 3 871 97 30
  [email protected]