Skip to content

In Nederland is Google Assistant al even beschikbaar. Deze app maakt het mogelijk om zoekopdrachten uit te spreken in plaats van deze te typen. Je kunt dus via je mobiele telefoon ‘tegen de app praten’ en aangeven waarnaar je op zoek bent. Google Assistant toont je vervolgens het antwoord.

Google Home voegt hier nog een extra dimensie aan toe door… terug te praten. Het is een slimme speaker, die je de antwoorden als het ware ‘voorleest’.

Google Home is slechts één voorbeeld van een slimme speaker. De verwachting is dat deze slimme luidsprekers binnen een aantal jaar in de meeste huishoudens een plekje hebben vergaard.

En hoewel we in België voorlopig achterblijven – voorlopig toont Google Home immers alleen resultaten uit Nederland – is het ook voor Belgische marketeers van belang om zich voor te bereiden op het toenemende belang van voice search.

Wat is voice search?

Als je werkzaam bent in digitale marketing, zijn termen zoals ‘zoekopdrachten’, ‘zoekresultaten’ en  ‘zoekwoorden’ dagelijkse kost.

Het gaat om het gegeven waarbij consumenten online een zoekopdracht invoeren in een zoekmachine en de resultaten die daarbij vervolgens tevoorschijn komen.

Hebben we het over voice search, dan gaat het niet meer om het ‘intikken’ van een zoekopdracht, maar om het effectief uitspreken van die opdracht. Een consument kruipt dan niet meer achter een laptop, pc, tablet of mobiele telefoon om een zoekopdracht in een zoekmachine in te geven, maar gebruikt een mobiele telefoon of slimme speaker om de zoekopdracht ‘aan te vragen’.

Het resultaat van de voice search kan vervolgens online worden weergegeven in de zoekresultaten of via een slimme luidspreker gecommuniceerd worden.

Voice search en SEO/SEA

Twee belangrijke onderdelen voor iedere online marketeer zijn SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising).

Hierbij optimaliseer je enerzijds je online aanwezigheid om zo beter vindbaar te worden in de organische zoekresultaten van zoekmachines, en adverteer je anderzijds om tussen de betaalde resultaten van zoekmachines te verschijnen.

Bij beide strategieën zijn zoekwoorden van groot belang. Je wilt namelijk weten naar welke termen mensen zoeken, zodat je hiervoor gericht kunt optimaliseren of bieden.

Addertje onder het gras: mensen schrijven anders dan dat ze spreken.

Met als gevolg dat de zoektermen waar je op in zet voor voice search, anders zullen zijn. De verwachting is dat je bij voice search een grotere kans hebt om in de top van de zoekresultaten te verschijnen als je de focus legt op longtail-zoekwoorden. En het is extra belangrijk om in de top van de resultaten te belanden, want alleen dan zul je door slimme speakers ‘gecommuniceerd’ worden.

Voorbereiden op voice search

Er bestaat nog niet veel informatie en data over voice search. Er bestaan nog niet al te veel gegevens rond hoe het wordt gebruik en op welke manier mensen zoeken.

Wil je je graag voorbereiden op voice search, dan heb je niet zoals bij de huidige manier van zoeken, beschikking over tools die je daarbij kunnen helpen.

Je zult data moeten vergaren uit kwalitatieve onderzoeken. Bevraag je doelgroep en gebruik die input als basis voor je voice search-strategie.

Wees je er daarnaast van bewust dat als je op de kar springt van voice search, dit ook een bepaalde verwachting creëert bij je klanten. Want als ze gewend raken aan communiceren met spraakassistenten, verwachten ze dit wellicht ook via andere kanalen zo te kunnen. Bijvoorbeeld met een chatbot, op je website of ergens op een fysiek servicepunt…

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!