Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Hoe groter de organisatie waarvoor je werkt, hoe groter de kans dat je te maken krijgt met verschillende culturen op de werkvloer. Zeker bij grote, internationale bedrijven tref je vaak werknemers met verschillende achtergronden aan. Maar ook in kleinere bedrijven is het mogelijk dat je te maken krijgt met andere culturen.

Een diversiteit aan culturen op de werkvloer kent een aantal voordelen:

  • andere inzichten
  • mogelijkheden tot het benaderen van nieuwe markten
  • meer creativiteit
  • verschillende competenties waar cultuur aan de grondslag ligt
  • andere kijk op het aanpakken van problemen

Iedere cultuur heeft zijn eigen waarden, normen en gewoontes. Een team samengesteld uit verschillende culturen, vereist daarom interculturele communicatie.

Om optimaal te communiceren dient de communicatie met je medewerkers als het ware individueel afgestemd te zijn. Dat vergt uiteraard tijd en inspanning. Hoe je dit allemaal het best aanpakt?

Verdiep je in de verschillende culturen

Het eerste, en meest evidente wat je dient te doen, is je verdiepen in de verschillende culturen op de werkvloer:

  • Welke normen en waarden worden gehanteerd binnen de verschillende culturen?
  • Welke gedragingen en omgangsvormen zijn gepast binnen die culturen?
  • Hoe zijn de verhoudingen tussen werk en privé binnen die culturen?

De verschillen tussen culturen kunnen soms klein zijn van aard, maar door rekening te houden met zelfs de kleinste verschillen, toon je respect voor je medewerkers.

Lees niet alleen, maar neem waar

Zoals hierboven reeds vermeld, is het inlezen in verschillende culturen de eerste stap wanneer je met interculturele communicatie te maken hebt.

Observeren en waarnemen geeft je echter nog veel meer informatie. Hoe gaan mensen op de werkvloer met elkaar om? Welke verschillen zie je?

Houd daarbij in je achterhoofd dat je, naast verschillende culturen, ook met individuen te maken hebt.

Je kan bijvoorbeeld wel gelezen hebben dat mensen in een bepaalde cultuur formeel met elkaar omgaan op het werk, maar als je vervolgens merkt dat medewerker X zich toch prima voelt bij het informele sfeertje, is het geen must om deze persoon formeel aan te spreken.

Breng mensen samen

Hou regelmatig meetings of bijeenkomsten waarbij je je medewerkers samenbrengt.

Laat hen op deze momenten bewust praten over hun cultuurverschillen. Waar voelen ze zich goed bij? Wat ervaren ze als minder prettig? Welk gedrag van sommige collega’s begrijpen ze niet goed?

De input van je medewerkers is het meest waardevol voor een goede interculturele communicatie.

Daarnaast toon je hiermee aan betrokken te zijn en aandacht te hebben voor ieder individu in je organisatie. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!