De kracht van een motivatiebrief: valkuilen en tips

De kracht van een motivatiebrief: valkuilen en tips

Je hebt de vacature voor je droomjob gezien en wil uiteraard minstens een gesprek met de rekruteerder in de wacht slepen. Met een opvallende motivatiebrief kun je meteen zijn aandacht trekken en ervoor zorgen dat je niet op de ‘nee’-stapel, maar wel op de ‘ja’-stapel belandt. Heb je geen idee hoe je aan zo’n sollicitatiebrief moet beginnen en krijg je dat akelige witte blad maar niet gevuld? Deze tips helpen je zeker en vast op weg.

Waarom een motivatiebrief werkt

Een rekruteerder wil natuurlijk meteen weten welk vlees hij in de kuip heeft, en maakt daarom dankbaar gebruik van de informatie die je in je curriculum vitae meegeeft. Maar waar je cv een loutere opsomming is van je kwaliteiten, kun je met je motivatiebrief echt de aandacht trekken en opvallen tussen de andere sollicitanten. Hoe doe je dat nu precies?

Valkuilen

Als je aan je sollicitatiebrief begint, ben je misschien geneigd om te vervallen in platitudes zoals ‘Ik ben flexibel’, omdat ze veilig lijken en ze tenslotte bij het vocabularium van het solliciteren horen. Toch spring je daarmee niet bepaald uit de band. En aangezien dat toch je ultieme doel is, blijf je maar beter ver weg van deze valkuilen:

  • Vage algemeenheden: ‘Mijn enthousiasme is groot …’
  • Standaardzinnetjes: ‘Ik kijk ernaar uit om mijn motivatie met u te bespreken’
  • Een herhaling van je cv: zeg niet nog eens wat je hobby’s zijn, praat over je interesse in het bedrijf

Schrijffouten zijn uiteraard ook uit den boze. Hoe zorgvuldig je je motivatiebrief ook naleest, vaak ben je blind voor je eigen kemels. Schakel een vriend of familielid in om eens met een verse, kritische blik naar je eindresultaat te kijken.

Tips die werken

Wat je wél moet doen wanneer je je sollicatiebrief opstelt:

  • Uitleggen waarom je precies voor die job solliciteert en jij dé geknipte persoon bent. Met andere woorden: leg expliciet het verband tussen je vaardigheden of je ervaring en de jobinhoud in kwestie.
  • Het kort houden. Klare taal werkt beter dan ellenlange zinnen, want jij bent heus niet de enige die een motivatiebrief zal sturen.
  • Zorgen voor een meerwaarde, anders schrijf je beter geen brief.
  • Kiezen voor het juiste taalgebruik: positief, maar niet te arrogant, bescheiden, maar niet te braaf.

Verlies je cv niet uit het oog

Je motivatiebrief dan nog zo inspirerend geschreven zijn, een werkgever laat zich in de eerste plaats leiden door je cv. Zorg dus tot slot dat er een duidelijke match is tussen je brief en je cv, én tussen jouw persoon en de functie die je graag zou uitoefenen.

Ben je er helemaal klaar voor? Neem dan zeker eens een kijkje in onze vacaturedatabank!

Delen op:
LinkedInTwitter