Skip to content

Je eerste functie als leider is een intense ervaring. Je bent ofwel een teamlid dat doorgroeide tot leider, ofwel een compleet nieuwe collega die nu de leider is van enkele collega’s die al langer voor het bedrijf werken dan jij. Dat creëert een dynamiek die je, letterlijk en figuurlijk, de baas moet kunnen. Maar hoe ga je daar precies mee om? Hoe creëer je sterk leiderschap?

Tip 1: Neem je verantwoordelijkheid

Het eerste dat je aan leiderschap moet begrijpen, is dat de werking van het team wel degelijk jouw verantwoordelijkheid is.

Heb je een kwartaal met slechte resultaten achter de rug? Kies er dan niet voor om te wijzen naar een specifieke werknemer, of de schuld te geven aan ‘inefficiënte’ procedures.

Wijs naar jezelf. 

Want bij slechte resultaten kijkt het bestuur in de eerste plaats naar jou. Jij bent degene die de ondermaatse werknemer moet motiveren óf moet vervangen door iemand die beter geschikt is. Jij bent degene die de werkprocedures naar je hand moet zetten om efficiënt te werk te gaan.

Door je verantwoordelijkheid te nemen, dwing je respect af. Je schuift de schuld niet af op de mensen onder jou. Dat waarderen ze.

 

Tip 2: Zet je ego aan de kant

In een team is geen plaats voor ego’s. Zeker niet het ego van de leider. Een team bestaat niet uit ‘wij’ en ‘zij’. Het is één geheel. Je werkt, wint en verliest samen. 

Als je elke dag opnieuw moet samenwerken met dezelfde mensen, kan een ego daar een negatief effect op uitoefenen.

  • Je teamleden gaan je een blaaskaak vinden. 
  • Je verliest respect door jezelf boven hen te stellen.
  • Je teamleden komen minder snel naar je toe met vragen en opmerkingen.
  • De sfeer gaat erop achteruit.

Hoe dan ook: de sfeer, productiviteit en motivatie van je team gaan achteruit als ego het speelveld betreedt. Ego’s botsen simpelweg met leiderschap.

 

Tip 3: Communiceer

Communicatie is belangrijk in elk aspect van het leven. Wanneer je als leider slecht communiceert veroorzaakt dat veel problemen:

  • Je team beschikt niet over alle informatie, waardoor ze hun taken niet goed genoeg kunnen uitvoeren of om meer duiding moeten vragen. Daardoor verliest iedereen tijd.
  • Er zijn geen duidelijke rolverdelingen, waardoor twee mensen misschien wel aan dezelfde taak werken.
  • Via communicatie uiten we onze hoop, onze frustraties en al onze meningen. Door slecht te communiceren kom je er nooit achter hoe je teamleden zich voelen en kun je daar ook niet op inspelen.

Vlotte communicatie versterkt dus niet alleen de productiviteit. Het versterkt ook de onderlinge relaties, wat de werksfeer verbetert.

 

Tip 4: Motiveer

Als leider moet je je team aanmoedigen om bepaalde doelen te bereiken. Daarin bestaat het onderscheid tussen extrinsieke motivatie (beloningen) en intrinsieke motivatie (het werk zelf). 

Achterhaal de manier waarop je efficiënt werknemers motiveert. Vertegenwoordigers motiveer je meestal door mooie commissies. Maar iemand met een kantoorjob motiveer je misschien wel eerder door te investeren in degelijk kantoormateriaal en door een aangename werksfeer te creëren. 

Door tijd en moeite te investeren in de motivatie van je teamleden, stimuleer je passie en productiviteit. 

Tip 5: Bepaal je prioriteiten

Mensen zijn geen geboren multitaskers. Je kunt je maar op één taak tegelijk efficiënt concentreren. 

Zijn er verschillende initiatieven die je wilt ondernemen om betere resultaten te behalen of om je interne werking te verbeteren? Bepaal eerst je prioriteiten in dat geval!

  • Is het belangrijk en dringend? Doe het dan zo snel mogelijk zelf.
  • Is het belangrijk, maar niet zo dringend? Plan het dan in op een later moment.
  • Is het dringend, maar niet belangrijk? Laat een van je teamleden zich er dan over ontfermen.
  • Is het niet dringend en niet belangrijk? Waarom zou je er dan tijd aan geven? Schrappen!

Tip 6: Luister actief

Actief luisteren is een onderschatte vaardigheid voor leiders. Door actief te luisteren, focus je volledig op wat je gesprekspartner aan het zeggen is. Op die manier tracht je de boodschap te begrijpen en vraag je door als iets niet duidelijk is.

Wanneer je teamleden een vraag of opmerking hebben, moeten ze altijd bij jou terecht kunnen. Maak tijd voor hen en luister. Door te weten wat er speelt bij je teamleden kun je daar veel beter op inspelen.

Door actief te luisteren, verklein je de afstand tussen leider en team. Je staat dichter bij je teamleden en zij ook bij jou.

 

Tip 7: Leg uit waar je naartoe wil

Je team heeft een specifieke taak om uit te voeren. Dat kan iets zijn dat het bestuur je oplegt of iets dat je zelf ontwikkelt.

Om die taak tot een goed einde te brengen, heeft je team duiding nodig:

  • Wat wil je bereiken?
  • Wie is verantwoordelijk voor welk onderdeel?
  • Tegen wanneer wil je de taak volbrengen?
  • Welke middelen wil je ervoor inzetten?

Hoe concreter je de plannen maakt, hoe beter je team ermee aan de slag kan.

 

Tip 8: Creëer je eigen leiderschap

Uiteindelijk is leiderschap iets persoonlijks. Iedereen heeft zijn eigen stijl waar hij zich comfortabel bij voelt.

De tips die we je geven zijn kenmerkend voor goed leiderschap. Integreer ze zeker in je eigen leiderschap om je team op volle toeren te laten draaien!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!