Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Negatieve feedback geven, is voor veel werkgevers een hele uitdaging. Je dient je werknemer namelijk op een gepaste wijze te melden dat hij of zij een fout heeft begaan of foutief gedrag heeft vertoond, en dat je dit graag in de toekomst anders zou zien.

Maar wat is nu de meest gepaste manier om negatieve feedback te geven?

En hoe voorkom je dat de persoon die de negatieve feedback ontvangt, zich beledigd of gedemotiveerd voelt?

DO: Vertel je werknemer waarom hij of zij negatieve feedback ontvangt

Zeggen welk gedrag je als storend ervaart, is voor de meeste werkgevers vrij tot zeer eenvoudig. De moeilijkheidsgraad ligt vooral in het vertellen waarom je hem of haar deze negatieve feedback geeft. Toch is dit het belangrijkste onderdeel van heel het gebeuren.

Alleen wanneer je werknemer weet waarom hij iets fout doet, krijgt het gesprek een meerwaarde en kunnen er verbeteringen worden gemaakt naar de toekomst toe.

Wanneer je negatieve feedback geeft, is het belangrijk dat je vanuit je eigen gevoel spreekt en de ik-vorm gebruikt. Zo kan je werknemer zich beter inleven in de situatie en voelt hij of zij zich minder in een hoekje geduwd.

DON’T: Negatieve feedback geven waar collega’s bij zijn

Er is niets zo vernederend als negatieve feedback krijgen in de aanwezigheid van collega’s. Je geeft je werknemer hiermee een minderwaardigheidsgevoel en de indruk dat je hem of haar geen kans geeft om zichzelf te verantwoorden.

Bovendien zorgt dit voor een negatieve sfeer, wat gevolgen kan hebben op de werkvloer en jouw aanzien als verantwoordelijke. Ons advies? Organiseer het gesprek bij voorkeur onder vier ogen en zorg dat je niet gehaast bent of weggeroepen wordt.

DO: Geef je medewerker de kans om te reageren

Wanneer je negatieve feedback geeft, is het van groot belang dat je de persoon in kwestie – na jouw uitleg – de tijd geeft om iets terug te zeggen. Merk je dat je werknemer oprecht geschrokken is en zich gekwetst voelt? Verzeker hem of haar dan dat dit niet jouw bedoeling was, en dat jullie samen naar een oplossing zullen zoeken om het gedrag in de toekomst te vermijden.

DON’T: Refereren naar gebeurtenissen die reeds zijn uitgeklaard

Is het niet de eerste keer dat je negatieve feedback geeft aan één van je werknemers? Ga dan na of er een verband is met het probleem dat zich in het verleden heeft voorgedaan, en of dit probleem al dan niet volledig is uitgeklaard.

Indien beide voorvallen losstaan van elkaar, dien je dit voorval als werkgever los te koppelen van het voorgaande, en je te focussen op de recente feiten. Door zaken op te rakelen die reeds zijn uitgeklaard, zal je je werknemer volledig overstelpen.

Nog twijfels over de juiste aanpak? Volg een cursus ‘feedback geven en ontvangen’

Je 100% comfortabel voelen bij het het geven van negatieve feedback, is waarschijnlijk een utopie. Toch is het belangrijk dat je overtuigd bent van je aanpak en dat je je werknemer niet demotiveert.

Ben je toch nog niet helemaal zeker van je stuk? Volg dan een cursus ‘feedback geven en ontvangen’ en leer in een mum van tijd hoe je op een gepaste manier negatieve feedback geeft aan je werknemer!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!