Skip to content

Het Nieuwe Werken is geen manier van werken, maar een visie op werk. Een visie die meer en meer aan belang wint en werkplekken permanent transformeert. Lees hier hoe Het Nieuwe Werken je loopbaan beïnvloedt.

Wat is dat, ‘Het Nieuwe Werken’?

Het Nieuwe Werken, kortweg HNW, vertrekt vanuit de vaststelling dat het niet altijd logisch of efficiënt is om kenniswerkers – van boekhouders over copywriters tot HR-consultants – op één plek en op vaste tijdstippen te laten werken. Soms gebeurt het werk gewoon sneller en beter als het bedrijf voor andere organisatievormen en werkmethoden kiest, zoals glijdende werkuren of thuiswerk. De evolutie van traditioneel werk naar Het Nieuwe Werken wordt aangejaagd door ontwikkelingen in IT. De opkomst van Web 2.0 en de cloud zijn hierin bijvoorbeeld cruciaal.

Thuiswerk en online werken

Het Nieuwe Werken is met andere woorden een visie op efficiënt kenniswerk waarin flexibiliteit een centrale rol speelt. Het is dus niet synoniem aan thuiswerk, zoals weleens gedacht wordt. In principe zijn er verschillende mogelijkheden voor flexibeler werk, die vaak gecombineerd worden:

  • Telewerken en thuiswerk
  • Werken vanuit een satellietkantoor
  • Flexibel omspringen met werkuren

Bricks, bytes, behaviour

Om Het Nieuwe Werken – mét succes – ingang te laten vinden in een onderneming, moet ze meer doen dan plaats- en tijdsonafhankelijk werken faciliteren. De organisatie moet een algemene visie uitwerken en doorvoeren in al haar gelederen. Die komt neer op de 3 b’s: ‘bricks, bytes and behaviour’:

  • Bricks: voldoende werklocaties
  • Bytes: de juiste IT-infrastructuur om informatie te delen en te communiceren
  • Behaviour: de juiste attitude bij management en personeel

‘Bricks’ en ‘bytes’ kun je kopen of aanleggen, maar attitude is echt een kwestie van opleiding en recruitment. De juiste mensen selecteren en hen begeleiden naar een flexibele werkomgeving waar werkgever en werknemer elkaar honderd procent kunnen vertrouwen, is de sleutel hier!

Het Nieuwe Werken 2017: hoe staat het?

Consultancy-bedrijven pionierden Het Nieuwe Werken al tientallen jaren geleden. Sindsdien leerden ook andere sectoren deze visie op flexibel werken kennen. Zelfs de overheid past Het Nieuwe Werken toe anno 2017.

Heb jij ook ervaringen met Het Nieuwe Werken? Deel ze met ons!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!