Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]De laatste decennia ondergingen recruitment processen tal van veranderingen. Zo vonden ‘papieren’ vacatures hun weg naar digitale jobboards, en staan vandaag de dag meer en meer vacatures gewoon zelfs op sociale media.

Ondanks de verschillende voordelen die de verschuiving naar digitale vacatures met zich meebrengt, neemt het digitale recruitmentproces veel tijd in beslag door het aantal handelingen dat dient te worden uitgevoerd.

Gelukkig kunnen veel van deze handelingen geautomatiseerd worden op basis van recruitment automation. En dat is nodig want in de ‘War for Talents’ wil je je kunnen focussen op belangrijke zaken, zoals het menselijk contact.

Wat is recruitment automation?

Recruitment automation betekent dat je bepaalde onderdelen van je recruitment proces automatiseert en overlaat aan software en artificiële intelligentie.

Moet je dan schrik hebben dat je job verdwijnt? Nee, zeker niet. De bedoeling is juist dat je met recruitment automation meer tijd krijgt om je te focussen op HR-marketing en -strategie en het menselijke aspect van HR, dan op het uitvoeren van handelingen die perfect door software kunnen worden volbracht.

Welke zaken zijn mogelijk met recruitment automation?

De mogelijkheden met recruitment automation zijn enorm uitgebreid.

Zeker wanneer we elke stap van het recruitmentproces gaan ontleden, zien we dat recruitment automation op verschillende vlakken tijdbesparende mogelijkheden biedt:

Jobomschrijving

Om tijd te besparen, kan je ervoor kiezen om je vacaturetekst volledig te laten automatiseren door een machine learning tool.

Deze machine learning tool voorspelt dan hoe goed je tekst zal presteren op het web en geeft vervolgens suggesties weer om zoveel mogelijk sollicitanten binnen te halen.

Jobboards

Vacatureteksten plaatsen op je eigen carrièrepagina en op verschillende jobboards kost enorm veel tijd. Dit omdat iedere board met zijn eigen templates werkt. Door middel van recruitment automation, kun je dit proces vereenvoudigen en het plaatsen van de teksten voor jou laten uitvoeren.

Preselectie

Ook de eerste selectie van kandidaten kan gemakkelijk door recruitment automation worden gedaan. Door middel van bijvoorbeeld keyword matching en machine learning, worden alle kandidaten die zich aanmelden, automatisch gescreend.

Voldoet een kandidaat niet aan bepaalde voorwaarden, dan ontvangt deze op korte termijn een automatische, persoonlijke e-mail met deze boodschap.

Voldoet je kandidaat wel aan de voorwaarden, dan krijgt deze een automatische mail waarin staat dat hij of zij op sollicitatiegesprek mag komen.

Werken jullie veel met assessments? Dan kun je daarvoor een online uitnodiging meesturen. De resultaten daarvan kunnen daarna ook weer automatisch gekoppeld worden aan de verwachtingen (die moet je dan uiteraard ergens hebben vastgelegd) en zo kunnen ook kandidaten die hier afvallen weer verwittigd worden.

Door bovenstaande stappen te automatiseren, eindig je met een kleine pool van zeer geschikte kandidaten waarmee je sollicitatiegesprekken kunt voeren. Dit face-to-face uiteraard.

Recruitment automation kan namelijk niet álles vervangen. Het beste resultaat bekom je nog steeds door een menselijk aspect hieraan toe te voegen.

Voor- en nadelen van recruitment automation

Uit bovenstaande blijkt duidelijk dat er veel voordelen verbonden zijn aan recruitment automation:

  • Het scheelt je veel tijd én daarmee geld.
  • Je kunt veel efficiënter werken.
  • Het ontwikkelt zich in een snel tempo.
  • Het kan de applicant experience verbeteren.

Hoewel het je veel voordelen brengt, blijft het toch belangrijk dat mensen recruitment automation blijven monitoren, controleren en optimaliseren.

Het blijft nu eenmaal een proces waarbij menselijke inzichten en ervaringen belangrijk zijn. Stel dat je alles zou automatiseren, en er relevante kandidaten zijn met een krachtige CV, maar deze hebben niet meteen de juiste keyword matches gebruikt, dan bestaat de kans dat je software deze niet door de preselectie stuurt.

Hetzelfde geldt voor mensen die niet per definitie de juiste ervaring hebben, maar wel een hele sterke en goede motivatie. Ook deze zullen het niet tot de sollicitatiegesprekken halen.

Het is dus een kwestie van het vinden van de juiste balans om met recruitment automation het gewenste resultaat te bekomen![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!