Blog

Kennis is er om te delen

Teambuilding organiseren? Waarom dan wel?

Teambuilding organiseren? Waarom dan wel?

Het woord teambuilding geeft eigenlijk al precies de essentie aan; het bouwen van een team. Zeker wanneer je organisatie groeit, krijg je te maken met verschillende medewerkers. Deze hebben verschillende vaardigheden, maar ook persoonlijkheden. Het is belangrijk dat je medewerkers op een goede manier met elkaar samen kunnen werken. Alleen dan kun je als organisatie optimaal functioneren. Een teambuilding kan hieraan bijdragen.

Redenen om een teambuilding te organiseren?

Hoewel een teambuilding voor medewerkers soms gezien zal worden als een leuk bedrijfsuitje, kun je hier als werkgever goede achterliggende bedoelingen mee hebben. We geven hieronder een aantal argumenten waarom het organiseren van een teambuilding zo belangrijk is.

Collegialiteit bevorderen

Medewerkers die geen goede band hebben, zullen ook weinig voor elkaar overhebben. De collegialiteit zal niet groot zijn en dat maakt het heel lastig om als organisatie goed te kunnen functioneren. Een teambuilding kan bijdragen aan een betere band en zo de collegialiteit bevorderen.

Vertrouwen

Wanneer er veranderingen zijn binnen een bedrijf of er zijn problemen geweest binnen een team, kan het vertrouwen in elkaar soms weg zijn. Door middel van een teambuilding kan dit vertrouwen verbeterd worden.

Communicatie

Goed communiceren is de essentie van alles. Zonder goede communicatie geen goede samenwerking en weinig vertrouwen. Maar er zijn vele communicatievormen en iedereen communiceert op een andere manier. Door een teambuilding leer je elkaar beter kennen, krijg je besef van hoe je collega’s communiceren, zodat je daar beter op in kunt spelen.

Nieuwe ideeën en inspiratie

Als je 5 dagen in de week in dezelfde omgeving zit en werkt in een vast stramien, is het soms lastig om geïnspireerd te blijven en nieuwe ideeën op te doen. Een teambuilding haalt je uit de vaste omgeving en comfortzone, wat vaak leidt tot nieuwe inzichten en ideeën. Als die ideeën dan ook nog eens tot stand zijn gekomen door collega’s samen, zal dit de samenhorigheid alleen maar versterken.

Waarop letten bij het organiseren van een teambuilding?

Er zijn dus verschillende redenen om een teambuilding te organiseren. Hou bij de organisatie van een teambuilding volgende tips in de gaten, dan heb je meer kans dat de teambuilding ook het gewenste resultaat oplevert:

 • Kies een duidelijk doel voor je teambuilding;
 • Zorg voor een gestructureerd en variërend programma;
 • Haal mensen uit hun comfortzone;
 • Kies een inspirerende omgeving;
 • Kies voor activiteiten die verschillende mensen aanspreken.
Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?

Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

Delen op:
LinkedInTwitter
2 Reactie's
 • Hugo Cassimon
  Geplaatst op 12:55h, 24 september Beantwoorden

  De recreatieve competities van het KSAH (Koninklijk Sportverbond Antwerpens Handel) zijn hiervoor een uitstekende partner. Je vindt er atletiek, biljart, bowling, kwis, recreatie, tennis, volle en zaalvoetbal!

 • Koen Mertens
  Geplaatst op 22:28h, 12 mei Beantwoorden

  Teambuilding… het heeft soms een eigenaardige bijklank van verplichte activiteiten zoals quad rijden en aan “rotsen hangen”. Mijn ervaring is anders. Het is niet makkelijk om een goede activiteit te vinden… Maar eens je een juiste activiteit, die past bij de deelnemers, gevonden hebt, is teambuilding echt een meerwaarde voor de groepsdynamiek.

  Tip : op teambuildingguide.be kan je veel inspiratie opdoen qua teambuildingactiviteiten. Top website die me al goed geholpen heeft?

Geef een reactie