Skip to content

Nieuwe talenten aanwerven? Maak gebruik van gamification!

Dat videogames alomtegenwoordig zijn in het dagelijks leven, is geen nieuws. Een minder ingeburgerd idee is dat videogames ook voor andere doeleinden kunnen worden ingezet dan zuiver ontspanning.

Het begrip dat daarvoor wordt gebruikt is ‘gamification’ en houdt in dat het denken en de technieken van gamen worden toegepast in omgevingen anders dan games.

Ben je op zoek naar nieuwe talenten voor je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Dan is gamification misschien wel dé oplossing voor jou. Op basis van spelelementen uit videogames kan je een selectie maken tussen de verschillende kandidaten.

Hoe je te werk gaat?

Competitie triggert

Om competitieve en gepassioneerde mensen aan te trekken, kan je het best zorgen voor een wedstrijdelement. Daarmee trigger je kandidaten om extra hun best te doen om te slagen. De winnaar van de wedstrijd wordt dan bijvoorbeeld beloond met de job.

Je kan ook nog een geldprijs of een andere incentive toevoegen voor de winnaar. Zo zullen kandidaten net dat beetje meer gemotiveerd zijn.

De kandidaten puzzels en testen laten oplossen, leert je zaken die een sollicitatiegesprek niet kunnen. Vaak kan je wel de ervaring en de kwalificaties van de sollicitant, maar de andere (verborgen) talenten blijven doorgaans een vraag.

Kan de kandidaat onder grote druk kalm blijven en presteren? Blijft hij/zij probleemoplossend denken?

Aan de hand van puzzels en testen leer je de kandidaat beter kennen, veel ruimer dan wat op papier staat. Zo krijg je meer inzicht in de verschillende talenten die hij beheerst.

Organiseer een virtuele jobbeurs

Uit onderzoek blijkt dat virtuele jobbeurzen hoog scoren bij werkzoekenden.

Zo wil 92 procent in de toekomst terug een uitnodiging ontvangen voor zo’n evenement, en 84 procent zou een jobbeurs aanraden aan vrienden.

Bovendien kan je de kandidaten ook checken op hun (verborgen) skills en kwaliteiten.

Sollicitatiegesprek via video

Voer je een sollicitatiegesprek via video, dan speel je in op twee voordelen die de vlotheid van het gesprek én de keuze achteraf bevorderen.

Ten eerste voelt de sollicitant zich meer op zijn gemak. Doordat hij een vertrouwde omgeving kan blijven, zal hij minder gestresseerd zijn, waardoor er geen vertekend beeld kan optreden.

Bovendien krijg je de kans om het gesprek op te nemen.

Zo kan je achteraf nog eens herbekijken hoe het sollicitatiegesprek precies verliep, en aan de hand daarvan je keuze maken.

Gebruik een process bar

Net als bij het aanmaken van een online profiel, kan je een process bar toevoegen aan het sollicitatieproces.

Zo kunnen de kandidaten bijhouden hoe ver ze in het proces staan, en welke levels hen nog te wachten staan.

Met andere woorden: gamification integreren in je sollicitatiegesprekken biedt een heleboel voordelen.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!