Skip to content

Je werknemers zijn je grootste kracht. Maar wel een grote kracht die je moet onderhouden. Je werknemers zijn mensen van vlees en bloed. Ze hebben emoties die blijdschap, frustratie, jaloezie en verdriet met zich meebrengen. De sleutel tot een sterke relatie met je werknemer bestaat erin om positieve emoties te maximaliseren. Dat doe je door in te zetten op een krachtige employee journey.

Wat is een employee journey?

Marketeers maken gebruik van een customer journey. Daarin maken ze een traject dat iemand aflegt van A tot Z. Van je wasmachine is stuk tot ik ben een trouwe klant bij wasmachinemerk X.

Een employee journey is hetzelfde, maar dan toegepast op je werknemers. Je schetst de weg die je werknemers afleggen van werkzoekende tot ex-werknemer en alles wat daartussen zit.

In deze blog overlopen we de belangrijkste momenten in een employee journey waar je rekening mee moet houden.

1. Solliciteren

Voor iemand aan een employee journey kan starten, moet die persoon je bedrijf en je vacatures vinden.

Zorg er in de eerste plaats voor dat je bedrijf vindbaar is. 

Publiceer je vacatures op:

  • Eigen kanalen (website, social media kanalen, Youtube,…)
  • Betalende kanalen (HR-kantoren, HR-websites, social media advertenties,…)
  • Verdiende kanalen (mond-aan-mond reclame van eigen werknemers bijvoorbeeld)

Je hebt er nu voor gezorgd dat werkzoekenden je vacature vinden. Dat is de helft van het werk.

De volgende stap is een aantrekkelijke vacature

Maak je vacature uniek en onderscheidend ten opzichte van wat je standaard in een vacature leest. Zorg voor vlotte taal en een snel scanbare structuur. Benader alles eens vanuit een andere invalshoek. 

Verlies daarbij je eigen bedrijfscultuur niet uit het oog. Schrijf een unieke vacature die je cultuur ademt. Door bijvoorbeeld een saaie vacature online te plaatsen komt je hippe & moderne bedrijf niet goed uit de verf.

2. Sollicitatiegesprek

Goed. Je bent erin geslaagd om enkele sollicitaties te ontvangen op de vacature. Op naar het sollicitatiegesprek.

Dit is voor heel veel mensen een stressvol moment. Er hangt veel van af en elk woord dat je zegt voelt alsof het goed of fout kan zijn.

Creëer een rustige en comfortabele omgeving voor de sollicitant en laat je bedrijfscultuur duidelijk doorkomen in het sollicitatiegesprek. 

Als je sollicitant zich niet op zijn gemak voelt met die sfeer, dan is je bedrijf mogelijk niet de juiste plek voor hem of haar. 

Maar het omgekeerde is ook waar. Als sollicitanten zich goed voelen bij die sfeer, dan kunnen ze sneller zeggen of jouw bedrijf de place to be is voor hen.

3. De eerste werkdagen

We zijn enkele weken later en je nieuwe werknemer begint. 

Net zoals een sollicitatiegesprek is die eerste werkdag stresserend. Het brengt verschrikkelijk veel nieuwe prikkels met zich mee, waardoor je werknemer zich overweldigd kan voelen

Doe het rustig aan in het begin. Geef hen het gevoel dat ze gewild en welkom zijn door een drink te organiseren of door te starten met enkele trainingen

Het Amerikaanse Zappos doet dit in het extreme. Wanneer je daar start, ontvang je 4 weken opleiding puur rond de werking van het bedrijf en de waarden die zij moeten uitdragen. Zo zit elke nieuwe werknemer enkele dagen in het callcenter om kennis te maken met de cultuur en de klanten van het bedrijf.

4. De werknemer als vaste waarde

Op dit moment is je werknemer volledig bekend met je bedrijf en de werking ervan.

Wat je nu wilt voorkomen, is dat de werknemer zich niet meer goed in zijn vel voelt.

Dat kan veel oorzaken hebben. Denk aan werkdruk, gebrek aan uitdagingen, inefficiënte werking of zelfs een burn-out!

Door een sterke bedrijfscultuur op te richten, zorg je ervoor dat je werknemers zich goed blijven voelen. 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Flexibele werkuren
  • Inspraak
  • Constante opleiding
  • Groeiprogramma’s

Als je voorziet in de behoeftes van je werknemers, stimuleer je niet enkel productiviteit. Je werknemers veranderen in trouwe ambassadeurs van je merk en promoten je naar de buitenwereld toe.

5. Afscheid

Sommigen blijven voor altijd bij je. Anderen hebben nood aan een nieuwe uitdaging. Dit is de laatste fase van de employee journey.

Wanneer je werknemer beslist om je bedrijf te verlaten, dan zorg je het liefst voor een warm afscheid.

Je werknemer heeft waarschijnlijk lang en hard nagedacht over deze beslissing. En zelfs dan was het niet gemakkelijk. 

Maak het afscheid daarom niet moeilijker dan het al is. Laat je werknemer los met positieve gevoelens. Op die manier blijft hij of zij zelfs na dat afscheid een ambassadeur van je merk.

Hoe ziet jouw employee journey eruit?

Er bestaat geen gouden formule voor een ideale employee journey. Elk bedrijf heeft een unieke employee journey die het zelf moet uittekenen.

De employee journey is en blijft een handig werkmiddel om het verloop van je personeel te minimaliseren en zo efficiëntie te maximaliseren.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!