Skip to content

Telewerken, thuiswerken, vanop afstand werken allemaal synoniemen van één van de meest besproken begrippen in een bedrijfscontext van afgelopen jaar en nog steeds van toepassing. In deze blog gaan we evalueren of telewerken helemaal in de lift zit in 2021 of dat we weer dromen om ons te verplaatsen naar een vaste werkplek.

Veel bedrijven hadden het concept thuiswerken al op hun agenda staan lang voor er sprake was van Corona. Minder investeren in kantoorruimte, minder files, verlaagd ziekteverzuim en een betere work-lifebalans. Echter zorgde Corona voor een versnelde uitrolling hiervan.

Uit een recente studie van UAntwerpen & De Morgen bleek dat nog maar 23% van de werkende bevolking ooit al had thuisgewerkt. We stonden dus voor een grote uitdaging en aanpassing voor zowel werkgevers als werknemers. De crisis heeft bedrijven op een bepaalde manier verplicht om hun werkorganisatie aan te passen.

Wat voorspelt de toekomst

Onderzoek van de Nationale Bank en werkgeversorganisaties bij meer dan 4.400 bedrijven en zelfstandigen voorspelt een blijvende impact na de coronacrisis op de manier van werken. De werkorganisatie zal soepeler verlopen in de toekomst. Er wordt een stijging verwacht in telewerk en soepelere werkroosters en –uren. Anderzijds wordt voor zakenreizen een dalende tendens verwacht.

Werkgevers en thuiswerk

Welke lessen hebben werkgevers geleerd uit het proces van thuiswerken? Waarin schuilen nog de noden en op welke kapstokken kunnen al verder gebouwd worden?

Wanneer telewerk de norm is of toekomstgericht meer zal plaatsvinden kan er vooreerst flink wat bespaard worden op de infrastructuur. Onnodige grote panden moeten niet gehuurd en verwarmd worden op jaarbasis. Een onkostenvergoedingen voor woon-werkverkeer kan bijkomend ook met 1/3 of gedeeltelijk gehalveerd worden of anders ingezet worden.

Telewerk zou de productiviteit van de werknemers ook verhogen! Ze zouden creatiever zijn omwille van de flexibele werkplek. Op die manier scoor je nog extra en omarm je meer tevreden werknemers. Je geeft ze een teken van vertrouwen. Door de flexibele opstelling van jou als bedrijf(sleider), maak je het eenvoudiger voor ouders van jonge gezinnen, mensen met een moeilijke verbinding etc. Bijkomend zorgt de flexibele positionering ervoor dat werknemers en buitenstaanders jouw bedrijf als innovatief zien. Wat voor een boost van jouw imago en Employer Branding zorgt.

Gaan we dan nu voor altijd met z’n allen telewerken als het afhangt van innovatieve werkgevers? Nee. Ook toonaangevende werkgevers kampen nog met uitdagingen.

Hoe gaan we om met controle? Fysieke aanwezigheid kan moeilijker gecontroleerd worden maar bereikte doelstellingen kunnen wel gemeten worden. Ad-hoc meetingen zijn soms moeilijker te realiseren en gevoelens van ontevredenheid kunnen optreden bij een (deel) van de werknemers die niet kunnen of mogen thuiswerken.

Waar dromen werknemers van

De doorsnee Vlaming droomt post-Covid van een hybride combinatie van kantoor en thuis. Geef toe, die praatjes aan het koffiemachine mist toch iedereen?

Werknemers hebben onder dwang van Corona kunnen proeven van werken op afstand. Na de pandemie kan dat werken vanop afstand misschien zelfs nog meer invulling krijgen. Werken vanuit een  koffiehuisje, co-workspace, …

Uit een survey van IT-dienstverlener Insight Belux is ook gebleken dat werken op afstand in de toekomst alleen nog maar gaat verbeteren. Op technologisch vlak staan we momenteel nog maar in onze kinderschoenen. Clouddiensten zouden nog niet optimaal gebruikt worden, onvoldoende licenties zijn beschikbaar en gebrek aan kennis liggen nog aan de basis.

De voordelen van telewerk

Dat Amerikanen soms een rare gedachtegang hebben, kunnen we niet ontkennen. Was Trump ooit echt president? Of hebben we dat 4 jaar gedroomd? Nee, toch. Desondanks lopen ze al jaren voor op Europa wat betreft thuiswerkdagen. Volgens een studie van de psychologen van Work EvOHlution gaf 35% in de periode 1997-2010 in Amerika al aan 1 dag per week van thuis te werken.

Productiever en gelukkiger

Telewerk kent nog ongezien veel voordelen bij de ruimere bevolking. Minder verplaatsingen zorgen voor minder files en CO2-uitstoot. Bij de keuze van een nieuwe baan wordt locatie plots ook verwaarloosbaar.

Betere work-lifebalans

Afhankelijk van de levensfase waarin jezelf of jouw medewerkers zich bevinden kan je bijvoorbeeld makkelijk zelf je kinderen naar school brengen en weer afhalen. Je stimuleert een hogere betrokkenheid doordat je het gevoel geeft dat ze zelf de touwtjes in handen hebben.

Hoe sta jij tegenover telewerk? Een noodzakelijke prio voor de toekomst of ben je nog niet helemaal overtuigd?

Bronnen

https://blog.antwerpmanagementschool.be/nl/thuiswerk-in-tijden-van-corona
https://businessam.be/6-redenen-waarom-telewerk-veel-leuker-wordt-na-corona-2/
https://www.sdworx.be/nl-be/blog/hr-management/telewerk-thuiwerk-de-voordelen-op-een-rij[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!