Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Over zelfsturende teams is er de afgelopen jaren ontzettend veel geschreven. Zo schreef het ene bedrijf dat zelfsturende teams voor hen een succes bleken te zijn, terwijl het andere bedrijf eerder sprak over een fiasco.

Ben jij benieuwd welke kant het op zou kunnen gaan binnen jouw bedrijf? Hou er dan rekening mee dat dit van verschillende factoren afhangt. Zo gaat het inrichten van een onderneming met zelfsturende teams niet over één nacht ijs en is het iets waar je op voorhand goed over moet nadenken.

Hieronder sommen we alvast enkele voordelen, maar ook enkele aandachtspunten op zodat je zelf kan nagaan of zelfsturende teams mogelijks een succes zouden kunnen zijn voor jouw onderneming.

Wat is een zelfsturend team?

Een zelfsturend team is een groep medewerkers die de verantwoordelijkheid heeft over een bepaalde dienst, een bepaald proces of een bepaald product, en dit zonder begeleiding van een manager op een succesvolle wijze autonoom weet te managen.

Concreet wil dit dus zeggen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de werkwijzen en het toekennen van rollen en taken.

Voordelen van zelfsturende teams

Indien je de stap wil maken naar zelfsturende teams, kan dit verschillende voordelen met zich meebrengen. Denk maar aan:

  • Het vergroten van de betrokkenheid van je medewerkers. Doordat je medewerkers meer verantwoordelijkheden en ontwikkelingsmogelijkheden krijgen, zullen ze meer gemotiveerd zijn en zal dit bijgevolg leiden tot betere prestaties;
  • Minder stress en ziekteverzuim. Wanneer je werknemers ervaren dat ze meer vrijheid en beslissingsbevoegdheid hebben, zullen ze zich meer gewaardeerd voelen. Gelukkige werknemers komen het stressniveau en het ziekteverzuim alleen maar ten goede;
  • Kostenbesparingen. Zelfsturende teams hebben geen manager. Vaak zijn er enkel teamleiders nodig die enkele zelfsturende teams onder hun veren nemen en deze corrigeren indien dit nodig is.

Succesfactoren voor het starten met zelfsturende teams

Zoals reeds eerder vermeld, is het succes van werken met zelfsturende teams afhankelijk van verschillende factoren.

Hieronder lichten we enkele van deze factoren toe:

Creëer een draagvlak

Wanneer je binnen je organisatie met zelfsturende teams wenst te werken, dient je eerst en vooral een draagvlak te creëren. Dit doe je door je medewerkers te motiveren en ervoor te zorgen dat ze dezelfde visie hebben. Maak hen duidelijk waarom je organisatie met zelfsturende teams wenst te werken en welke doelen je hiermee wil bereiken.

Stel duidelijke kaders

Stel duidelijke kaders van bovenaf:

  • Wat wordt er verwacht van het zelfsturend team?
  • Wat zijn hun doelstellingen?
  • Voor welke processen en resultaten zijn ze verantwoordelijk?
  • Wanneer worden ze als succesvol beschouwd?
  • Wat zijn de belangrijkste KPI’s?
  • In welke mate zijn ze afhankelijk van andere zelfsturende teams? Etc.

Daarnaast dient er ook een duidelijk kader binnen elk zelfsturend team opgesteld te worden:

  • Wie is waarvoor verantwoordelijk?
  • Hoe worden moeilijkheden/onenigheden aangepakt?
  • Hoe wordt er gerapporteerd?
  • Hoe zullen processen aangepakt worden?

Enkel wanneer dit duidelijk is en alle medewerkers dit voor ogen houden, kan een zelfsturend team succesvol zijn.

Verander je leiderschapsstijl

Waar managers voorheen de verantwoordelijkheid droegen binnen hun afdeling, ligt die verantwoordelijkheid nu bij de teams.

De rol van een manager of leider krijgt dus een andere vorm. Deze zal meer gericht worden op het monitoren van de gestelde kaders en op het ondersteunen, coachen en ontwikkelen van de zelfsturende teams.

Investeer in de persoonlijke ontwikkeling van teamleden

Wanneer teams worden aangestuurd door een verantwoordelijke, ontvangen zij duidelijke richtlijnen omtrent wat er moet gebeuren en tegen welke deadline. Daarnaast voorziet de manager in een duidelijk kader, komt hij  tussen bij meningsverschillen en neemt hij de verantwoordelijkheden op zich.

Bij zelfsturende teams is het de bedoeling dat al deze zaken eveneens gebeuren, maar zonder leiding van bovenaf. Het team moet dit als het ware onderling proberen te doen.

Dat vraagt nieuwe persoonlijke vaardigheden van medewerkers en als organisatie is het belangrijk dat je daarin investeert.  

Neem de tijd en communiceer

Het invoeren van zelfsturende teams gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar is een proces dat over langere tijd loopt. Bovendien bestaat de kans dat het ene team meer tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de zelfsturende werking, dan een ander team.

Ieder team past zich immers anders aan en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Geef daar dan ook de ruimte voor en communiceer op regelmatige tijdstippen met elkaar. Blijf de voortgang bespreken, bekijk wat goed gaat en waar nog aandacht aan geschonken moet worden. Zonder goede communicatie wordt het werken met zelfsturende teams een zeer moeilijk proces.

Risicofactoren voor zelfsturende teams

Hoewel de lijst met voordelen en succesfactoren een goede basis vormen voor het werken met zelfsturende teams, zijn er ook een aantal risico’s verbonden aan deze manier van werken:

Geen grenzen

Wanneer je je werknemers meer vrijheid geeft, heeft dit mogelijks tot gevolg dat ze hun grenzen en beperkingen niet meer durven of kunnen aangeven. Waar ze voorheen verantwoording af moest leggen aan hun manager, ervaren ze nu de druk van hun team om goed te presteren. Dit kan leiden dit tot te veel werkdruk en uiteindelijk zelfs een burn-out.

Niet hetzelfde doel

Een team bestaat altijd uit verschillende mensen, met verschillende persoonlijkheden, ervaringen en doelen. Wanneer de neuzen dus niet allemaal in dezelfde richting staan en medewerkers een ander doel voor ogen hebben, bestaat de kans dat een goede samenwerking in het gedrang komt en er onenigheid ontstaat binnen de groep.

Gemis aan leiderschap

Wanneer men niet dezelfde doelen voor ogen heeft en er hierdoor discussies ontstaan, kan het gebrek aan leiderschap parten spelen bij het komen tot een consensus.
Vaak staat er op zo’n moment toch onbewust een leider op, wat op zijn beurt voor nog meer conflicten kan zorgen.

Functievervaging en -verwaarlozing

Bij zelfsturende teams vervagen dikwijls de concrete, afgebakende lijnen van functies. Taken en verantwoordelijkheden zullen meer overlap kennen. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk dat elk teamlid hier vrede mee heeft. Indien dit niet het geval is, bestaat het risico dat taken niet meer op een correcte manier uitgevoerd zullen worden en dat minder leuke taken blijven liggen.

Niet geschikt voor iedereen

Niet iedereen is weggelegd voor het werken in een zelfsturend team. Sommige mensen hebben nu eenmaal graag een manager of baas die hen vertelt wat ze moeten doen en wanneer ze het moeten doen. Bovendien neemt een manager ook de verantwoordelijkheden op zich en stuurt deze het team richting die verantwoordelijkheden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]<p style=”text-align: center; font-size: 35px;”><span style=”color: #ffffff;”>clearXperts helpt je graag verder!</span></p>
<p style=”text-align: center; font-size: 20px;”><span style=”color: #ffffff;”>Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:</span></p>
[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!