Blog

Kennis is er om te delen

HR-consultant profiel

Het DNA van een HR-consultant

HR-consultants vervullen een cruciale taak in elke onderneming. Ze pakken personeelstekorten aan, versterken het bedrijf met toptalent, zien erop toe dat de loonadministratie van een leien dakje loopt, enzovoort. Het hoeft dus niet te verbazen dat uitmuntende HR-consultants aan een bepaald profiel moeten voldoen…

Wat doet een HR-consultant?

HR-professionals zijn moeilijk over één kam te scheren. Sommige HR-consultants nemen het hele human resources-pakket op hun schouders, terwijl anderen gespecialiseerd zijn in een bepaald onderdeel van het vak, zoals recruitment, HR-management, opleiding, loonadministratie, …

Bovendien vervullen HR-consultants veelal een dubbele functie. Enerzijds adviseren ze het management over de werving, selectie en opleiding van medewerkers. Anderzijds hebben ze een uitvoerende en leidinggevende rol binnen het HR-departement.

Ten slotte is er nog het onderscheid tussen interne en externe HR-consultants. De laatste jaren zien we vooral een opmars van externe consultants die op projectbasis aan de slag gaan bij bedrijven. Een ideale oplossing voor organisaties die de nodige expertise niet in huis hebben of die in het kader van een tijdelijk project op een betrouwbare partij willen rekenen.

Eigenschappen van een topconsultant

HR consultant eigenschappenWat voor HR-consultant je ook wil worden, deze eigenschappen zijn musthaves voor iedereen die in HR aan de slag wil:

 • Kennis van HR-management, recruitment, selectie, competentiemanagement, …
 • Mensenkennis om de juiste kandidaten te vinden
 • ‘Going the extra mile’ voor de klant
 • Een proactieve houding om problemen én kansen op te sporen
 • Zelfstandig functioneren tussen je werkgever en je klant
 • Flexibel werken in elke werkomgeving
 • Zin om je vaardigheden verder te ontwikkelen

Zoals je ziet, combineert het DNA van een HR-consultant expertise in human resources-thema’s met heel wat sociale, communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden. Een HR-professional met de nodige kennis van zaken maar zonder overtuigingskracht en flexibiliteit, kan onmogelijk uitblinken in z’n vak.

Interesse om HR-consultant te worden?

ClearXperts heeft een pool van eigen HR-consultants en een netwerk van freelancers, die we inzetten voor tijdelijke opdrachten van klanten. Als HR-consultant bij clearXpert heb je een persoonlijk ontwikkelingsplan en bouw je door de verscheidenheid aan projecten heel snel een uitgebreide expertise op. Je krijgt talloze kansen om je social skills aan te scherpen en uit te blinken in je job.

Interesse in een unieke HR uitdaging?

Interesse in een unieke HR uitdaging?

Ontdek al onze HR vacatures!

En laat je CV achter via onze website.

Delen op:
LinkedInTwitter
2 Reactie's
 • Volta consultants
  Geplaatst op 15:50h, 25 november Beantwoorden

  Ik vind dat HR-consultants inderdaad een cruciale taak in elke onderneming verrichten en dat ze de personeelstekorten aanpakken.

  Gr.
  Marjolein Koning

 • Anouk Sleegers
  Geplaatst op 23:30h, 14 april Beantwoorden

  Beste

  Ik ben op zoek als zelfstandige naar een nieuwe uitdaging. HR-consultancy sluit aan bij de richting die ik wil inslaan. Mvg, Anouk Sleegers, GSM: 0473/80 50 63

Geef een reactie