Skip to content

5 tips voor een succesvolle carrièreswitch

“Misschien is het wel tijd om te veranderen van job…” Je speelt al even met de gedachte om een nieuwe job te zoeken. Daarin ben je zeker niet alleen. Een onderzoek van Acerta en Stepstone van eind vorig jaar toonde aan dat maar liefst 37% van de Belgische werknemers eraan denkt om de komende 12 maanden een carrièreswitch te maken. Vier jaar eerder, in 2017, gaf 18% van de werkende Belgen aan actief op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Dat was één van de conclusies van de Jobat Employment Monitor.

Mobiliteit op de arbeidsmarkt

De groeiende mobiliteit op de arbeidsmarkt is zeker geen nieuwe trend. Denk zelf bijvoorbeeld aan de carrières van je familieleden. De generaties die nu vijftigplussers zijn, hebben vaak lange loopbanen bij dezelfde werkgever achter de rug. De jongere werknemers in je omgeving veranderen wellicht vaker van job.

De trend is dus al langer aan de gang maar kreeg een duwtje in de rug door de coronapandemie. Met als extreemste voorbeeld “The Great Resignation” in de Verenigde Staten.

The Great Resignation

Versterkt door de coronapandemie nam in 2021 wereldwijd een record aantal mensen spontaan ontslag. Vooral in de Verenigde Staten gingen mensen op zoek naar hogere lonen, betere werkuren en meer flexibiliteit. Het resultaat: begin ’21 namen elke maand zo’n 4 miljoen Amerikaanse werknemers ontslag. Hallucinante cijfers!

Ook in Europa waren er COVID-gerelateerde ontslagnames. Hier lagen de getallen weliswaar een stuk lager: van 6% in Duitsland tot 1,9% in België.

Redenen om te veranderen van job

En hoe zit het bij jou? Ben jij op zoek naar een andere job? Voel je je vastgeroest? Mis je uitdaging? Strookt de richting waarin jouw werkgever gaat niet langer met jouw visie? Voel je je ondergewaardeerd?

Er zijn heel veel redenen om van job te veranderen. Besluit je de sprong te wagen en een carrièreswitch te doen, neem je er best de 5 waardevolle tips van Ellen Vanvlasselaer, Business Development Director bij clearXperts, bij. Zo weet je meteen of het inderdaad tijd is om van job te veranderen.

1.     Stel jezelf gerichte vragen

Wanneer je met de gedachte speelt om van job te veranderen, neem dan de tijd om na te denken over wat jou gelukkig maakt op het werk. Is er iets dat jij momenteel mist in je job? Zo ja, wat mis je precies?

Uit onderzoek blijkt dat de volgende redenen om van job te veranderen het vaakst worden vermeld.

  • Uitdaging

    Dag in dag uit dezelfde taken… Wie niet regelmatig nieuwe uitdagingen krijgt, geraakt snel uitgekeken op z’n job. Nieuwe situaties geven ons de kans om persoonlijk en professioneel te groeien. En dat geeft jou voldoening en arbeidsvreugde.

  • Werkzekerheid

    In 2019 ging Randstad in z’n Employer Brand Research op zoek naar de financiële waarde van werkzekerheid voor de Belgische werknemer. Maar liefst 2 op 3 respondenten gaf toen aan gemiddeld 6% aan loon te willen inleveren in ruil voor werkzekerheid. Kortom: we dragen toekomstperspectieven en stabiliteit hoog in het vaandel.

  • Groeimogelijkheden

    Eens je een job hebt gevonden die goed bij je vaardigheden aansluit, is het minstens even belangrijk om de kans te krijgen om nieuwe dingen te leren. Als je die vaardigheden en ervaring later erkend ziet in de vorm van een promotie, groeit de motivatie om bij je huidige werkgever te blijven.

  • Bedrijfscultuur

    Een positieve bedrijfscultuur is een win-win. Meer nog, een bedrijfscultuur die met je normen en waarden overeenkomt, zorgt ervoor dat je met plezier gaat werken. Het brengt je creativiteit en productiviteit naar een hoger niveau. Dat heeft ook positieve effecten voor je werkgever.

  • Flexibele werkuren

    Wie elke dag van 9 tot 5 werkt, heeft het soms moeilijk om tijd te vinden voor persoonlijke afspraken. Ook jij wordt niet vrolijk als je verlof moet nemen voor de jaarlijkse controle bij de tandarts of een afspraak bij de bank. Flexibele werkuren geven je de kans om meer controle te hebben over je agenda en planning. Privé én professioneel.

  • Thuiswerken

    Sinds de coronapandemie zit thuiswerken in de lift. Een goede zaak voor jouw welzijn. Je kunt je privé en werk beter op elkaar afstemmen als je af en toe thuis werkt. Bovendien valt de reistijd naar kantoor en terug naar huis weg.

2.     Denk na over je carrièreplan

Het ideale moment om te veranderen van werk, bestaat niet. Gelukkig kan je je voorbereiden zodat je klaar bent voor de sprong wanneer het moment aanbreekt. Dat doe je bijvoorbeeld door een carrièreplan op te stellen. Hoe dat in elkaar zit, lees je in onze blog “Carrière maken: de essentie van een carrièreplan”.

Kort door de bocht beschreven, is een carrièreplan een persoonlijke SWOT-analyse. Met andere woorden: je gaat op zoek naar je eigen sterktes (Strengths), zwaktes (Weaknesses), opportuniteiten (Opportunities) en bedreigingen (Threats). Een carrièreplan geeft je inzicht in jezelf en helpt je ontdekken welke stappen je best zet om je huidige niveau te overstijgen.

3.     Spreek je netwerk aan

Je omgeving kent je beter dan je denkt. Je sterktes en zwaktes zien ze vaak veel helderder dan jijzelf. Spreek dus met hen over je carrière en je verwachtingen. Zulke gesprekken geven je enorm veel inzichten in jezelf, je sector en je ervaringen. Bovendien is de kans groot dat ze een gouden tip voor je hebben. Is het niet dat ze meteen een opportuniteit weten, ze houden vast en zeker hun ogen en oren voor je open.

4.     Werk aan je elevator pitch

Een elevator pitch is een (al dan niet creatief) antwoord op de vraag “Stel je jezelf even voor?”. Een klassieker tijdens sollicitatiegesprekken. Zie het als een soort van auditie: de recruiter wil te weten komen of jij een goede fit bent voor de behoeften van het bedrijf. In je elevator pitch vertaal je dus de behoeftes van het bedrijf waar je solliciteert naar jouw talenten en waarden. Het geeft je een streepje voor op andere sollicitanten. Je hebt namelijk niet enkel over jezelf verteld. Je hebt bewezen dat je het grotere plaatje hebt gesnapt en precies weet hoe jij daarin past.

Heb jij al nagedacht over jouw elevator pitch? Neen? Geen nood! In deze blog lees je alles over de perfecte elevator pitch.

5.     Herbekijk je CV

Anno 2022 zijn papier en pdf niet langer de voornaamste dragers van een CV. In tijden van YouTube, TikTok en Reels is video een heel populaire en creatieve manier om jezelf voor te stellen als de ideale kandidaat voor een job. Of combineer tekst, afbeeldingen, video of zelfs webdesign om je CV in de kijker te zetten.

Recruiters duiken graag in je LinkedIn profiel. Staat dat op punt met recente en volledige informatie, geef je de rekruteerder in een oogopslag een goed beeld van wie je bent en wat je doet. Wees dus kritisch over hoe je je ervaringen, opleidingen en competenties voorstelt op LinkedIn.

Voel je je niet zelfzeker over je CV of LinkedIn profiel? Laat het dan nakijken door een rekruteringskantoor. Zij zijn de geknipte partij om de kwaliteit ervan te beoordelen. Ze bekijken het vanuit het standpunt van de recruiter en geven daarom heel waardevolle tips.

Klaar om de sprong te wagen?

Bekijk onze beschikbare vacatures en vind je nieuwe job in Finance, HR, Marketing of Legal.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!