Over bedrijfsprocessen en de achterliggende theorieën, filosofieën of rituelen is al veel inkt gevloeid. Hoe je bedrijfsprocessen opzet, is een heel proces dat in elke organisatie uiteraard uniek is.
Na het opzetten van een bedrijfsproces is er een bepaalde routine die wordt gevolgd. Na verloop van tijd is er wel nood aan optimalisatie van het proces in kwestie. De reden hiervoor kan heel wat verklaringen hebben, maar de essentie is dat er iets zal moeten veranderen om de bedrijfsprocessen goed te laten lopen.
Er kan nood zijn aan drie verschillende soorten aanpassingen in de bedrijfsprocessen:
Meestal valt het verbeteren, vereenvoudigen en op elkaar afstemmen van bedrijfsprocessen terug op de HR-afdeling of is er een project manager die intern aan de slag gaat. Hoe dan ook is het doel steeds om sneller, efficiënter en effectiever te werk te gaan.
Door de optimalisatie van een bedrijfsproces worden onnodige procedures en werkzaamheden verleden tijd. Medewerkers worden minder overspoelt met informatie, en communicatie verloopt sneller en efficiënter.
In theorie zou een bedrijf dus aan de hand van een procesoptimalisatie-strategie alle onnodige communicatie, processen en werkzaamheden de wereld uit helpen.
Mooie theorie.
Helaas is de werkelijkheid regelmatig minder rooskleurig.
Verandering doorvoeren in organisaties is nooit gemakkelijk. De integratie van procesverbeteringen is meestal niet het probleem, omdat iedereen steeds vol ideeën zit over hoe het beter kan.
Het is eerder het blijvend behouden van de nieuwe processen, en of ze daadwerkelijk zorgen voor een eenvoudiger en meer gestroomlijnd proces. De meeste bedrijven gaan terug naar hun oude gewoontes, ondanks de goede voornemens.
Hier enkele tips om te voorkomen dat ook jij terug in oude gewoontes zou vallen na het doorvoeren van een bedrijfsproces:
Beginnende hiermee en je moet er zeker in slagen om goede bedrijfsprocessen door te voeren!