Skip to content

Elke dag worden we blootgesteld aan duizenden prikkels. 

Uit al die prikkels moet je er niet alleen in slagen om de voornaamste eruit te halen. Je zou ze ook nog eens zo goed mogelijk moeten interpreteren en onthouden. Visuele communicatie is een tool die je daarbij helpt.

De cijfers achter visuele communicatie

90% van alle info die we verwerken is visueel

We komen doorheen de dag dan ook constant in aanraking met visuele prikkels. 

Verkeersborden op weg naar het werk, gelaatsuitdrukkingen van collega’s, de advertenties die in je Facebook-newsfeed verschijnen en je favoriete serie die je later die avond bingewatcht, zijn daar allemaal voorbeelden van.

Maar onze hersenen zijn gelukkig afgesteld op die 90% visuele informatie. Ze zijn in staat om al die beelden 60.000 keer sneller te verwerken dan tekst. Een tekst van duizend woorden kost je al snel enkele minuten om te lezen. Maar giet diezelfde tekst in een infographic en je leest het geheel sneller én onthoudt het ook beter.

Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat beelden heer en meester moeten zijn in je alledaagse communicatie. 

De beste communicatie is een perfecte samenwerking tussen tekst en beeld. Zo onthouden we:

  • 10% van wat we horen/lezen.
  • 20% van wat we zien.
  • 80% van wat we horen/lezen én zien.

Het feit dat we beelden beter onthouden noemen we het ‘picture superiority effect’. Je verwerkt en onthoud beelden simpelweg sneller dan tekst. Dat maakt beelden superieur ten opzichte van tekst.

Het Halo-effect

Stel dat je net een interessante whitepaper gedownload hebt. Je opent het bestand en ziet witte pagina’s met doorlopende zwarte tekst. Ook al is het onderwerp boeiend: je hebt geen zin om hieraan te beginnen omdat je de magere aankleding doortrekt naar de inhoud

Een week later download je een andere whitepaper over hetzelfde onderwerp. Deze whitepaper is een wereld van verschil ten opzichte van de eerste. Er zit kleur in en de schrijvers maken veelvuldig gebruik van grafieken en andere visuals om hun argumenten kracht bij te zetten. Deze whitepaper lijkt je opeens stukken interessanter om te lezen dan die vorige.

Dat is het Halo-effect. De visuele communicatie link je onbewust aan de tekst. Want als de beelden goed zijn, dan zal de tekst het ook wel zijn zeker?

Maar je hebt de eerste whitepaper nooit gelezen. Misschien was die inhoudelijk wel 3 keer zo sterk als de tweede whitepaper. Toch maakt dat niet uit. Het Halo-effect zorgt ervoor dat je lezers een zwakke visuele aanwezigheid meteen afstraffen.

Gelukkig kan je het Halo-effect ook in je voordeel gebruiken.

Hoe pas je visuele communicatie toe?

Zowel voor je interne als je externe communicatie heb je er baat bij om visueel te communiceren. 

Intern verloopt het grootste deel van je communicatie waarschijnlijk via mail of telefoon. Via die kanalen breng je gemakkelijk een boodschap over. Maar de bedoeling of motivatie achter die boodschap is al heel wat moeilijker.

Voor de dagelijkse communicatie kan je perfect mailings en telefoongesprekken inschakelen. 

Maar voor belangrijkere boodschappen of briefings kies je veel beter voor een face-to-face gesprek waar je de boodschap ondersteunt met visuele communicatie. 

En dat omdat:

  • Je veel beter je punt duidelijk maakt.
  • Je aan gezichtsuitdrukkingen kan zien of je medewerkers begrijpen wat je wilt zeggen.
  • Je medewerkers je boodschap nadien beter en langer onthouden dankzij het picture superiority effect.

 

Maar voor externe communicatie geldt hetzelfde. Door in te zetten op visuele communicatie zorg je er niet alleen voor dat je doelgroep je sneller opmerkt. Je gebruikt het Halo-effect ook in je voordeel. 

Creëer dus telkens de reflex om je teksten zo visueel mogelijk te maken. Nadien kan je er zowel intern als extern de vruchten van plukken!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!