Blog

Kennis is er om te delen

Projectsourcing: dé oplossing voor een krappe arbeidsmarkt

De krapte van de arbeidsmarkt is een gegeven waar veel bedrijven mee worstelen. HR-medewerkers spreken over een echte ‘war for talent’. Je kan er niet om heen: talent vinden, aantrekken én aan boord houden, is op dit moment de grootste uitdaging voor elke onderneming.

Arbeidsmarkt mobieler en flexibeler dan ooit

Hoewel de impact van de coronacrisis minder groot blijkt dan verwacht, kampt de arbeidsmarkt vandaag met een hoge vacaturegraad én met een lage werkzaamheidsgraad. Tegelijkertijd neemt de mobiliteit en flexibiliteit op de arbeidsmarkt toe. De ‘Great Resignation’ druppelt door vanuit de Verenigde Staten naar België: een sluimerende ontevredenheid over verloning, jobinhoud of werkomstandigheden zorgt ervoor dat werknemers vandaag sneller ontslag nemen om zich toe te leggen op een nieuwe carrière.

Sinds de coronapandemie staan de wensen en verwachtingen van werknemers dan ook op scherp. Behalve een aantrekkelijk loon, extralegale voordelen, groeikansen en werkplezier, zijn ook thuiswerk en flexibel werken een essentieel onderdeel geworden van het werkpakket. Ondernemingen en bedrijven moeten vandaag flexibeler, creatiever en veerkrachtiger zijn dan ooit om talent aan te trekken én aan boord te houden.

De schaarste op de arbeidsmarkt zet zich niet enkel kwantitatief maar ook kwalitatief door: er zijn niet enkel weinig kandidaten beschikbaar, kandidaten beschikken ook niet altijd over de juiste kennis en vaardigheden. Gelukkig kunnen deze laatste – mits een investering in goede opleiding – wel worden aangeleerd.

Flexibel werken en projectsourcing, dé trend op de arbeidsmarkt

Je collega komt met een grote glimlach vertellen dat ze zwanger is, of een werknemer valt onverwacht uit voor een bepaalde periode. Bijgevolg gaat jouw stresspiek volledig in het rood door een overvolle agenda. Wie gaat die dringende workload opvangen? Dat is het moment om in te zetten op projectsourcing.

Met projectsourcing zet je tijdelijk een extra werkkracht in bij acute nood. Projectsourcing biedt een snelle, professionele en kosten-efficiënte uitweg, want je werft een expert aan voor een tijdelijke periode. Een junior, medior of senior met de juiste opleiding op zak is in geen tijd up-and-running en vangt vanaf de eerste minuut de hoogste nood op in jouw team.

Het grote voordeel voor jouw bedrijf? Jij hoeft geen extra medewerker vast in dienst te nemen. Rekruteren kost niet alleen geld, het kost ook tijd: je moet een geschikte kandidaat zoeken en vinden én die vervolgens intern opleiden. De huidige krapte op de arbeidsmarkt vertraagt en bemoeilijkt de zoektocht naar de juiste persoon op de juiste plaats. Via projectsourcing zet je snel en gegarandeerd een expert aan werk zodat jij je kan focussen op de core business van je bedrijf.

LEES | Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, zette recent de mogelijkheden en voordelen van projectsourcing op een rijtje. We vatten de belangrijkste conclusies voor jullie samen!

Wil je een echte trendsetter zijn op vlak van efficiënte project management? Ga dan voluit voor een vast team met ‘flexibele schil’: via project sourcing laat je je team bijstaan door flexibel inzetbare medewerkers die de nodige ondersteuning én expertise delen met je bestaande team. Een meerwaarde voor je bedrijf, je team én je klanten.[/vc_column_text]

Vaste medewerkers rekruteren? Met plezier!

Business is booming en het is tijd voor permanente uitbreiding van je team! Als HR-medewerker sta je onder hoge druk om de juiste kandidaat te vinden. Na een tijdrovende zoektocht nodig je de geknipte persoon uit voor een sollicitatiegesprek. En dan komt hij of zij niet opdagen, of blijkt halverwege een tweede ronde dat je kandidaat bij een andere onderneming een gunstiger voorstel kreeg. En nu moet je van voren af aan beginnen.

Laat ClearXperts het proces van vaste rekrutering voor je ontzenuwen!

ClearXpert vertrekt vanuit de noden van jouw team of bedrijf, en start met een diepgaand intakegesprek. Wie is jullie gedroomde kandidaat? En wie is de runner-up? We maken de balans op tussen het marktaanbod en je verwachtingen en doen een direct search in onze database van jonge talentvolle consultants.

In de zoektocht naar de perfecte match tussen ervaring, skills, persoonlijkheid en ambitie spreken wij onze vertrouwd netwerk van consultants en freelancers aan. Een ClearXperts recruiter is dus jouw ideale HR business partner. Wij ondersteunen en optimaliseren de instroom van talent in jouw team of bedrijf, en we doen dat op de meest kosten-efficiënte manier. Zo kunnen jij, jouw team en je bedrijf focussen op jullie kernactiviteiten en ruimte creëren voor groei.

ONTDEK | ClearXperts tilt dankzij sterke partnerschappen rekrutering en selectie naar het hoogste niveau. Maak kennis met onze Talent Assessors!

Schakel naar de hoogste versnelling met talent management

We hebben het juiste talent voor de job gevonden, top! De eerste horde is overwonnen en jouw team kan aan de slag. Het huidige arbeidsklimaat stelt echter al gauw een nieuwe uitdaging: jouw toptalent behouden.

De sleutel is werken met purpose. Doelgericht en met perspectief voor je bedrijf én voor je werknemers. Purpose kan je samenvatten als LLES: Listening, Learning, Empathy en Service Minded.

  •  LISTENING | Je peilt naar wat er in je mensen omgaat, wat hun dromen, doelen en beweegreden zijn. Je leert hiermee je menselijk kapitaal beter te begrijpen. Als je daarop inspeelt, zal dat ongetwijfeld renderen.
  •  LEARNING | De tijd waarin een werknemer tevreden was met het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde taken ligt in een ver verleden. Geef je toptalent perspectief en biedt hen de kans om te blijven groeien.
  •  EMPATHY | Empathie staat synoniem over modern leiderschap. Stap voldoende in de leefwereld van je werknemer en zijn intrinsieke motivaties en drijfveren. Samen de highs én de lows erkennen, wekt vertrouwen en speelt in op loyaliteit.
  • SERVICE MINDED | Geef het goede voorbeeld! Wanneer je je dienstgericht opstelt naar je werknemer, zal hij of zij dat ook zijn ten opzichte van je bedrijf en je klanten.

KIJKTIP | Hoe speel je als onderneming in op de huidige arbeidsmarkt? Managing Director Serge Roofthooft verwoordt helder waarom een competitief loon vandaag niet meer voldoende is om toptalent te werven en te houden

Naast purpose scoort ook personalisatie of job crafting hoog. Werknemers willen geen standaard job maar een functie waarin ze de ruimte krijgen om hun eigen sterktes en talenten te ontwikkelen, zelf invulling geven aan de job en regelmatig feedback ontvangen van de werkgever. Hybride werken kan daarbij niet meer ontbreken. Inzetten op de groei van mensen is het codewoord voor een future-proof onderneming en HR-beleid.

Met talent management anticipeert ClearXperts op de nieuwe trends in de War for Talent. Via talent management testen we op wetenschappelijke manier zowel de talenten en competenties als ook de persoonlijkheid en motivaties van de kandidaat. Zo zorgen we voor een goede match tussen je bedrijf, je team, de functie en de nieuwe collega, en geven we de samenwerking op lange termijn een grotere slaagkans!

ACTIE | De ClearXperts recruiters en talent managers stellen in geen tijd het juiste talent voor jouw team ter beschikking

[/vc_column][/vc_row]

Delen op:
LinkedInTwitter
Geen reactie's

Geef een reactie