Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Je medewerkers zijn de spil van je organisatie. Je bedrijf zal perfect een dag kunnen draaien zonder dat jij aanwezig bent. Zijn je medewerkers echter afwezig? Dan staat je bedrijf stil.

Het is dus belangrijk een retentiebeleid te ontwikkelen en zo je medewerkers gemotiveerd te houden.

Wat is een retentiebeleid?

Retentie betekent letterlijk ‘vasthouden’. Een retentiebeleid is daarmee een beleid dat erop gericht is je werknemers te blijven motiveren, boeien en verbinden met je bedrijf, waardoor het verloop lager wordt en je je medewerkers blijft ‘vasthouden’.

Een retentiebeleid kan bestaan uit een aantal concrete regels binnen je bedrijf die gelden voor al je medewerkers. Hierbij kun je denken aan:

  • loon
  • extralegale voordelen
  • bonussen
  • mogelijkheden tot thuiswerk

De motivatie van je medewerkers wordt echter niet enkel bepaald door deze concrete ‘bedrijfsvoordelen’ en daar mag de focus ook niet liggen.

Veel meer hangt af van je bedrijfsvoering en leiderschap. Een medewerker mag nog zo goed betaald worden, als hij niet happy is in zijn of haar job, zal een ontslag vroeg of laat onvermijdbaar zijn.

Leiderschap

Je medewerkers gemotiveerd houden begint bij je leiderschap en dat helemaal aan de top van de organisatie.

Een manager kan zo goed mogelijk zijn team proberen te leiden, sturen en motiveren. Als de top van de organisatie niet hetzelfde voor ogen heeft voor zijn managers, gaan zij uiteindelijk vertrekken.

Het draait erom je medewerkers de ruimte te geven hun werk in de beste omstandigheden te doen.

Dat betekent je managers de ruimte geven hun team zo goed mogelijk aan te sturen, en op hun beurt dienen je managers hun team ruimte te geven om naar hun beste vermogen te werken en presteren.

In je leiderschapsstijl kun je streven naar een aantal doelen die de motivatie van je medewerkers ten goede komen en deze verwerken in je retentiebeleid.

Verbondenheid

Mensen zijn gemotiveerder en gelukkiger als ze zich verbonden voelen met je bedrijf. Die verbondenheid kun je verwezenlijken door je medewerkers vrijheid te geven en te betrekken bij je organisatie.

Hoe je dat concreet doet?

  • Geef medewerkers de vrijheid zelf te bepalen hoe ze bepaalde werkzaamheden inrichten.
  • Vraag medewerkers feedback over de gang van zaken binnen je bedrijf en doe ook effectief iets met hun aanbevelingen.
  • Wees transparant in je communiceren. Vertel je medewerkers van tijd tot tijd hoe het ervoor staat met het bedrijf. Gaat het goed? Voor welke uitdagingen sta je als bedrijf? Welke toekomstplannen zijn er?

Iemand die zich verbonden voelt met het bedrijf waarvoor hij/zij werkt, zal gemotiveerder zijn en daardoor dus ook productiever.

Erken het werk van je werknemers

In sommige functies wordt erkenning voor medewerkers getoond door het belonen wanneer bepaalde targets gehaald worden.

Erkenning gaat echter veel verder dan dat. Ook medewerkers die geen targets hebben, verdienen erkenning.

Leg de focus niet op zaken die niet behaald zijn binnen je organisatie, maar erken de werkzaamheden die goed zijn gegaan.

Las wekelijks of maandelijks momenten in waarbij je als bedrijf de behaalde successen aanhaalt. Ook dat zorgt weer voor een stukje verbondenheid.

Blijf investeren in je werknemers

Stilstand betekent achteruitgang. Je werknemers moeten zich te allen tijde kunnen blijven ontwikkelen.

Voorzie hiertoe mogelijkheden in de vorm van opleidingen, trainingen, cursussen, workshops, enzovoort.

Je investeert hiermee in de kennis en competenties van je medewerkers, wat je bedrijf uiteindelijk ook ten goede komt.

Daarnaast toon je dat je begaan bent met de ontwikkeling van je medewerkers, wat werkt als een goede motivator.

Leer je medewerkers kennen

Een medewerker is zoveel meer dan een persoon die ‘s ochtends toekomt, zijn/haar job doet en dan weer naar huis vertrekt.

Hoe kun je je werknemers motiveren als je niet weet wat hen drijft?

  • Wat vinden ze belangrijk in hun job?
  • Wat vinden ze leuk en minder leuk aan hun takenpakket?
  • Wie zijn ze? Wat doen ze buiten hun job?
  • Wat is hun algemene gemoedstoestand?

Leer je medewerkers kennen! Je moet begaan zijn met ze, niet alleen op werkgebied.

Als je weet hoe iemand zijn gemoedstoestand over het algemeen is, kun je beter monitoren en ingrijpen als je daar veranderingen waarneemt.

Daarnaast zorgt je oprechte interesse dat medewerkers eerder naar je toe zullen komen als er iets scheelt. Daar kun je dan weer op inspelen en hen verder helpen, zodat ze graag naar het werk blijven komen.

Over het algemeen verlaten medewerkers niet hun baan, maar vaak hun leidinggevende. Zorg dus voor een retentiebeleid waarin je de belangen van je medewerkers voorop stelt. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!